2. Fittség (minimum teszt)

2013.01.19. 16:47

Fittnek lenni elég sokoldalú adottság. Bár az általános fittségenk sokféle vetülete létezik, nézzük egy egyszerű megközelítésből. Alapvetően a fittség eléréséhez három típusú edzést kell végeznünk, lássuk, melyek ezek:

  1. Erő-, izomtömeg növelő edzést 
  2. Aerob tevékenységet (a keringési rendszer fejlesztésére)
  3. Nyújtó gyakorlatokat (a hajlékonyság elérésére)

Ezt a szakemberek három lábú székhez hasonlítják, melyeken egyensúlyoz a fizikumunk. Ha a három lábból egy is lemarad vagy elgyengül, a jó fizikai állapotunk mítosza bálványként omlik a porba. Fittnek tehát csak azt az embert nevezhetjük, aki képes a három képességet egyensúlyba hozni. Ha valaki komolyabban sportol, annak a mozgás jellegétől adódóan valamely képesség jelentősen el fogja hagyni a többit. Egy ember nem lehet egyszerre erőemelő, jóga-mester és maratoni futó egy személyben, gondolom ez világos mindenki számára. Aki esetleg ilyen célokat tűz ki maga elé, az vagy túl sok filmet nézett vagy egyszerűen csak nincs tisztában az emberi anatómia fogalmával. A fittség azonban mégis megköveteli, hogy mindhárom képességben elérjük egy bizonyos szintet. Ahhoz hogy haladóknak szóló tesztet is végre tudjuk hajtani, rendszeres testmozgásra van szükség. 

---------------------------------------------------------------

A tankönyvi meghatározás szerint a fittség olyan állapot amely az optimális teljesítményt lehetővé teszi. Az edzés hatására teljesítményjavulás következik be, a terheléstűrő képesség pozitív irányba változik.
A fittséget általában a következő meghatározásokkal jellemezzük: testösszetétel (Zsír-izom arány), vázizomzat (izomerő és állóképesség, hajlékonyság), motoros (testtartás-kontroll), cardiorespiratoricus (maximális oxigén felvétel), metabolikus (szénhidrát és lipid anyagcsere). 

Eddig a tudományos maszlag, és most nézzük meg, hogy mit jelent számomra a fittség fogalma a 21. század hajnalán a calisthenicsen keresztül
Az egyszerűség kedvéért fittség alatt általában a kardió és izomfunkciós teljesítőképességet értjük. Vajon mit jelent a fittség ma egy városi ember számára? Mint minden sportteljesítményt, kizárólag valamilyen méréssel lehet megállapítani bizonyos sportspecifikus képességeket.

A cél valamilyen kihívás, teszt végrehajtása. Számtalan állapotfelmérő tesztet végigtanulmányoztam. Azt hiszem a legjobban a katonai teszteken keresztül lehet eljutni a mindenre kiterjedő fittségi állapot felméréséhez. Ezek tartalmaznak kardió szerű és izomfunkciós felméréseket is. Persze átlagemberek számára nem áll rendelkezésre és nem is életszerű például egy katonai akadálypálya időre való teljesítése, ezért más megközelítést alkalmazok. Végiggondoltam, hogy egy átlagos ember számára mit is jelenthet fittnek lenni. Ez persze mást jelent egy nőnek és mást egy férfinak. Az általános izomfelépítés miatt ami a férfiaknál alap (Pl. húzódzkodás rúdon) az a nők számára már magasabb edzettségi szintet jelöl. A fittségi szinteket 4 részre osztottam, külön férfiak és külön nők számára. 

A cél, hogy a mérés folyamán a legteljesebb képet kapjuk a vizsgált személy általános fittségi állapotáról. 

1. Minimum fitt-teszt férfiak számáraEz az a minimum, amit minden egészséges 18-35 éves férfi számára minimálisan elvárható. Zárójelben a nőknek javasolt szintek)

  1. 5 perc folyamatos futás normál tempóban 
  2. 50 méter folyamatos úszás normál tempóban
  3. 10 db szabályos négyütemű fekvőtámasz
  4. 5 db szabályos fekvőtámasz (20 db fekvőtámasz falnál)
  5. 10 db szabályos mély guggolás
  6. 5 szabályos felülés

Ennyi, nem több. A gyakorlatok között maximum 1 perc pihenő engedélyezett, a gyakorlatok sorrendje tetszés szerint felcserélhető. Erő- állóképességi gyakorlat nem szerepel, és intervallum kardió sem; szerintem ezek haladóbb szinten jöhetnek számításba. Ennél lejjebb egyszerűen nem érdemes adni. Felmerül a kérdés, hogy akkor aki képes végrehajtani a tesztet az vajon fitt-e. Nem, de rendelkezik a megfelelő alapokkal, amire már lehet építeni. Amíg ezen teszt végrehajtása nem teljesíthető valakinek, nincs értelme semmilyen fittségről beszélni... Idáig jussunk el, hogy tovább léphessünk!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Lépjünk előre egy szintet. Az alapvető gyakorlatok egy újabb gyakorlattal egészültek ki,és a mennyiségek is növekedtek. Ez a teszt lenne az alap egy átlagos ember számára, aki nem sportol rendszeresen, de jobb kondiban van, illetve aki kihagyott egy komolyabb időszakot a sportolás terén. Persze ez naív feltételezés részemről, tisztában vagyok vele, hogy a nem sportoló emberek számára ez egy komoly kihívásnak tekinthető. (Zárójelben a nőknek ajánlott mennyiség és gyakorlat.)
 
2. Az alap teszt 
  1. 12 perc folyamatos futás normál tempóban. Ez a Cooper-teszt alapja ugye.
  2. 100 méter folyamatos úszás normál tempóban
  3. 1 perc szabályos négyütemű fekvőtámasz
  4. 10 db szabályos fekvőtámasz (10 fekvőtámasz előredöntve asztalnál)
  5. 2 db szabályos húzódzkodás (5 vízszintes húzás asztal alatt)
  6. 20 szabályos teljes guggolás
  7. 10 db felülés
Ez még mindig eléggé alap szint, de már feltételez egy viszonylagos edzettségi szintet. Azonban az állóképességi tesztek még nem teljesítmény alapúak és még mindig nincs benne az úszáson kívül erő-állóképességi terhelés. Aki ezt a tesztet képes végrehajtani, az szerintem már minimálisan fittnek mondható. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem szerepelnek a tesztben szabad súlyos, esetleg Kettlebell gyakorlatok. Azért, mert ezek szerintem nem alkalmazhatók egy edzetlen ember számára arról nem is beszélve, hogy ezek komolyabb gyakorlati tudást feltételeznek. Ezen a szinten belép a testösszetétel vizuális szemrevételezése is, amihez egy egyszerű eszközre lesz szükségünk, ez pedig a tükör :)
Fontos megjegyezni, hogy itt szándékosan nem mérünk még mobilitási, vagy robbanékonysági teszteket.
Update: Túlsúlyosoknak és sérülésekkel bajlódóknak néhány gyakorlat nehézséget fog okozni. Természetesen nem lehet mindenkire érvényes felmérő tesztet írni, azonban az itt felsorolt gyakorlatok milyenségéből és mennyiségéből szerintem mindenki képbe kerülhet a fittségi állapotát illetően.

Ha máskor is szívesen olvasnál hasonlókat, csatlakozz hozzánk a Facebook-on!


A bejegyzés trackback címe:

https://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr465027384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása