8. Funkcionális edzés

2013.01.19. 19:27

Sokszor hallani mostanában a "funkcionális edzés" kifejezést. Nézzük, hogy mit is jelent valójában. A legegyszerűbb meghatározás szerint az ilyen típusú edzés olyan eredményt hoz, amit a hétköznapi életben is tudsz használni. 

1. "Az evolúció által kialakított testünk rendeltetésszerű használata, a vele született kapacitások életben tartása, optimalizása"

2. "A funkcionális edzés az a módszer, amely közvetlen kapcsolatban áll azzal a tevékenységgel, amely támogatása érdekében végzed" 



1. Az első meghatározás szerint a funkcionális edzés azon edzésmódszerek és/vagy gyakorlatok összessége, ahol többnyire olyan mozgásokat végzünk, ami a mindennapi élet során is előfordul.. A funkcionális edzések során általában jellemző a saját testünk ellenállásként való felhasználása (Pl. húzódzkodás), de természetesen eszközökkel is edzhetünk. Itt is igaz, hogy egy edzést nem a választott eszköz tesz funkcionálissá, hanem az edzésmódszer ami alapján a mozgásainkat végezzük. A gyakorlatok során előnyben részesülnek az olyan összetett gyakorlatok, amik több izomcsoportot és ízületet is bevonnak a munkába. 
Ebből a megközelítésből adódik, hogy az edzés akkor lesz funkcionális, ha a  testünket -akárcsak a hétköznapi élet során- az edzések során nem izomcsoportonként, hanem egységként kezeljük. 

2. A másik megközelítés szerint az edzés attól válik funkcionálissá, hogy olyan gyakorlatokat építünk rendszerbe, ami támogatja az elérendő célt. Így tehát a valódi funkcionális edzés teljesen egyénre szabott, hiszen mindannyian eltérő adottságokkal és célokkal rendelkezünk, így más edzésmódszerekből / gyakorlatokból hozhatjuk ki a legjobbat. 
Ez tehát egy amolyan cél-orientált edzésmegközelítés.

Egy alternatív "értelmezése a funkcionális tréningnek az, hogy annak megfelelően eddzük a testünket, ahogy annak a felépítése és működése az evolúció által ki lett alakítva! Egy élettelen, mérnökileg tervezett eszközt is lehet nem előírásszerűen működtetni, de csak idő kérdése, hogy ezzel tönkretegyük. Nincs ez másképp az emberi testnél sem! A konditermi gépeken ülve, fekve végzett edzés általában kevéssé, vagy egyáltalán nem funkcionális és majdnem semmi mást nem ér el, minthogy idővel jobban tudod működtetni azt az adott gépet! 
A funkcionális edzés tehát azt jelenti, hogy a tréning módozata egyetértésben van a testünk integrált működési módjával; az eredmények a való életben, annak háromdimenziós szabad terében tényleges nyereségként jelentkeznek; valamint, ha van valamilyen egyéb speciális célod, akkor azt is előremozdítja. Átlagemberek esetében itt természetesen olyan hétköznapi dolgokra is lehet gondolni, mint állandó felkészültség túrázásra, cégek közötti futóversenyre, nehezebb bőrönd fej fölötti rekeszbe való feltevésére vonaton és hasonlók, miközben nem fáj a derekad, vállad, térded és nem leszel napokig hulla". (Forrás: crossfit.blog.hu)


0.jpg

Tulajdonképpen semmilyen edzés nem ültethető át egy-az egyben egy másik tevékenységre, mégis -a versenysportot nem számítva- egy átlagember/hobbisportoló számára sokkal fontosabb, hogy sok dologban tudjon kielégítően teljesíteni, sem mint, hogy egy dologban legyen kiváló. 
Gyakran felmerülő kérdés, hogy a hagyományos testépítő módszer vajon mennyire illeszthető be a funkcionális edzésmegközelítésbe. Van aki ezt is ennek tartja, hiszen az edzésmódszer megfelel az alapvető céloknak /izomtömeg-növelés-szálkásítás/. Az általános nézet szerint azonban testépítés NEM funkcionális edzésmódszer, elsősorban az izmok izolált edzése miatt . Ettől persze egyes súlyzós gyakorlatok képezhetik egy funkcionális edzésprogram részét (lásd klasszikus súlyemelő gyakorlatok), sőt egy hagyományos izom-izolációs technikára épülő edzésmódszer is beilleszthető egy funkcionális edzésmódszer egészébe, de ez már speciális ismereteket igényel.

A mai videón pedig láthatjuk, hogy az MMA versenyekre készülő harcosok milyen széles skálán építik be a funkcionális edzésmódszereket a saját felkészülési programjukba:

 

 Csatlakozz hozzánk a Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr85027643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása