15. A legjobb edzésmódszer

2013.01.20. 00:19

tumblr_lgle67rNcx1qgjtfvo1_500.jpg


Mindenki a lehető leghatékonyabb és legélvezetesebb edzésmódszert keresi. Legyen az Kettlebell, GirjaFit, Zumba, TRX, Karate vagy Krav Maga, minden gyakorló meg van róla győződve, hogy a számára elérhető legjobbat gyakorolja. Ez bizonyos pontig ez így is van jól; a maximális fejlődéshez szükség van a befektetett munka hasznosságába vetett hithez. Mégis vajon akkor mindenki tévedne? Hiszen nem lehet az összes edzésmódszer a leghatékonyabb. Ha pedig ezt elfogadjuk, akkor mi miért csinálnánk egy kevésbé jót? Miért vesztegetnénk az időnket a második legjobbra, ha ugyanazt az eredményt gyorsabban is elérhetjük, vagy esetleg még messzebb juthatunk?

...Amíg valaki hajlandó beismerni, hogy nem rendelkezik a világ minden tudásával, addig nem kell félnie annak beismerésétől sem, hogy találkozott valami jobbal. 
Az emberek már csak olyanok, hogy képesek mindig jobbá tenni a dolgokat... 

Az Internet számos módon megváltoztatta az életünket, a világ felgyorsult körülöttünk. Minden folyamatosan változik, rengeteg az új információ, és a tapasztalatcsere is hiper-sebességgel zajlik. A változás mindenkire hatással van; változik a technika, változik a tudomány, és változnak az emberek is. Nincs ez másként az edzésmódszerekkel sem. Kis túlzással amit ma a leghatékonyabbként ismerünk, holnapra már elavultnak hat. És megvan rá az esély, hogy ez valóban így is lesz. Túl vagyunk már az Aerobic-forradalmon, a Testépítő forradalmon, most éppen a  funkcionális edzés forradalma zajlik. Aztán ezeken belül is mindig akadnak persze kisebb-nagyobb trendek, ilyenek például a testépítésen belüli a Heavy Duty vagy a HST, és ilyen most a funkcionális edzésen belüli Core-tréning fetisizmus is, ami tipikus példája annak, amikor egy kétségkívül hasznos dolognak túl nagy jelentőséget tulajdonítanak. Mert hát rossz-e a törzsizomzat fejlesztése? Dehogy! Hasznos? Persze! Megkerülhető? A mai ismereteink szerint, nem nagyon! Érdemes emiatt elhanyagolni a test nagyobb izomcsoportjait? Lófüttyöt, pedig egyes helyeken éppen ez zajlik! 
Azt mondjuk a Kettlebell jó. Valóban jó eszköz? Hát persze! Az RKC az egyetlen edzésrendszer ami a Kettlebellre épül? Nem! És akkor itt most veszélyes vizekre eveztem. Az RKC módszert ugyanis magam is  jónak tartom. Jónak, de nem a legjobbnak, mert nem hiszek abban, hogy valami a legjobb lehet. A sportpolitikán túl is el kell fogadnunk, hogy a változások nem mindig öncélúak. Vagy ha azok is, ez semmit sem von le a fejlődés értékéből. Így tehát nem gondolom, hogy Mark Reifkind, Kenneth Jay, Steve Maxwell, Steve Cotter vagy Antti Nurmi ne a leghatékonyabb útra törekednének. És itt a neveket a végtelenségig lehetne folytatni például a küzdőművészeteknél is: Kenji Midori, Jon Blooming, Yoshiji Soeno, Funakoshi, Eyal Yanilov, Oyama, Boddidharma...
És ugyanígy vagyok a Defendóval is, vagy a testépítéssel. 
A hatékonyság mítosza relatív fogalom. Egy adott célra, adott embernek, adott korban, adott körülmények között az egyik elérhető legjobb módszer lehet, de azonnal borul a kép, ha az egyik változó változik. Ez a világ rendje. A változás. Emlékeztek, hogy két éve még mit tartottatok a legjobbnak? Na és öt éve? És tíz éve? És mit gondolsz, öt év múlva...?
Soha ne feledjük azonban az alapelvek fontosságát. Ugyanis míg az ízek és a formák ízlésenként változhatnak, az alapanyagok sokkal ritkábban. Így tehát nem az az igazi kérdés, hogy a túrós tésztát szalonnával vagy anélkül eszed, hanem hogy a tészta és a túró benne van-e...

Amikor rátalálunk valamilyen edzésmódszerre és azt gyakoroljuk, elkezdünk érveket keresni a választásunk mellett. Ha a fejlődés viszonylag folyamatos, akkor hajlamosak vagyunk körömszakadtáig védeni valós vagy annak vélt igazunkat. Az internetes fórumokat olvasva sokszor szembesülhetünk vele, hogy ugyanazon dolgokról mennyire eltérően gondolkoznak az emberek. Az érvek lassan elfogynak és minden hitbéli kérdéssé silányul. 
Pedig a világot a kételkedés viszi előre. Mi lett volna, ha Kopernikusz elfogadja az egyház tanítását? 
Ha azt hiszed a bölcsek köve nálam van, tévedsz. Az ugyanis nálad van. Vagy Nála... Kételkedj és keresd mindig a legjobbat. Ne feledd, ha megtaláltad, kezdődik az újabb utazás! A fizika törvényei ugyan ritkán változnak, de amiről ma azt hiszed lehetetlen, holnap valaki bebizonyítja, hogy igenis lehetséges...

PowerTeam - Facebook profil  Like
 




 

A bejegyzés trackback címe:

https://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr295028078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása