Fegyencedzés I. különböző testsúllyal végzett (Calisthenics) gyakorlatok alaposan felépített rendszerét jelöli. Az angol neve Convict Conditioning, amit sokszor CC-nek rövidítenek.

Megalkotója Paul Wade, aki 20 évet töltött különböző amerikai fegyházakban. 2009-ben kiadta könyvét angol nyelven, melyben bemutatja az általa felépített rendszer elemeit. Könyve hihetetlen mértékben népszerű lett, és a Fegyencedzés hamar a kiadó egyik legsikeresebb könyvévé vált.

Maga a könyv is megér egy misét; a szerzőnek van egy bizonyos karcos stílusa, de ez semmit sem von le az írás nagyszerűségéből. Jellemző rá a testsúllyal végzett gyakorlatok dicsérete és a különböző fitnesz-, illetve súlyzós edzőtermek lenézése, amelyt illetően Wade néha igencsak túlzásokba esik. Véleményem szerint a könyv korszakalkotó mű, beszerzése minden sportoló ember számára erősen ajánlott kategória. Ennek a posztnak nem célja a könyv és a szerző véleményének dicsőítése avagy megcáfolása. Célom magának a jól felépített edzésrendszernek a körüljárása.

A Fegyencedzés egy olyan módszer, amely hat egyszerű, testsúllyal végezhető gyakorlaton alapul. 
Nézzük melyek ezek: 

Alapgyakorlat Mesterlépés  
Fekvőtámasz Egykezes fekvőtámasz Alap
Guggolás Egylábas guggolás Alap
Húzódzkodás Egykezes (Egylábas) húzódzkodás Alap 
Lábemelés Nyújtott lábas lábemelés függeszkedve Alap
Híd Hídból felállás Haladó
Fekvőtámasz kézenállásban Egykezes fekvőtámasz kézenállásban Haladó

 

Mind a hat gyakorlat további tíz részre van osztva. Lényege, hogy a legalapabb szintről (egyes szint) fokozatosan haladva eljuthassunk a mesterlépésekig (tizedik szint). A Híd és a Fekvőtámasz kézenállásból gyakorlatokat csak a négy alapgyakorlat ötödik szintjének teljesítése után kell elkezdeni. Minden egyes szint további három szintre van osztva (kezdő, középhaladó, haladó). Minden szintről csak akkor léphetünk tovább, ha a szinthez tartozó sorozat- és ismétlés számokat teljesítettük. 
Íme néhány példa különböző kezdőbb szintekre (1-5)

 

 

Sarkalatos pont, hogy egy gyakorlatsoron belül az összes szintet meg kell csinálnunk, mert csak így alapozható meg a folyamatos fejlődés.
Ez a módszer a klasszikus iskolapéldája a funkcionális erő-fejlesztésnek. 
A Fegyencedzés módszere szerint:
"egyetlen célunk csakis a mesterlépések tökéletes elsajátítása lehet"
Ez persze nem fog egyik napról a másikra menni, de hát van időnk bőven, nemigaz? :)

A következő írásomban a rendszer előnyeit és hátrányait fogom kicsit részletesebben boncolgatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr865035226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása