Mivel sokan belekezdtek a Fegyencedzés programba önállóan, itt az ideje, hogy rendbe tegyünk pár felmerülő dolgot. A könnyebb érthetőség miatt FAQ formában adom közre gondolataimat. (Fontos megjegyezni, hogy az itt leírtak elsősorban a könyv első részére vonatkozik. Amikor az megjelent, még szó sem volt második és harmadik részről. Természetesen ha azok is kijönnek, azokról is írok majd)

Annyi módszer van testünk fejlesztésére. Miért pont a CC-t (fegyencedzést) válasszam?
Természetesen nem kötelező ezt választanod. A CC legfőbb előnye, hogy a saját testsúlyoddal dolgozol. A saját tested mindig kéznél van és saját otthonodban is végezheted a különféle gyakorlatokat. Így idő- és költséghatékonyan edzhetsz, ami a mai világban nem utolsó szempont. Mivel a rendszer nagyon jól kidolgozott, akár gyenge nők is elkezdhetik, és erős férfiaknak is kihívást jelent. 

Miért jobbak a saját testsúlyos gyakorlatok, mint a többi módszer?

Nem jobbak, csak mások. Elvitathatatlan előnyük a többi edzésmódszerrel szemben, hogy nem igényelnek drága eszközöket, bárhol alkalmazhatóak és a gyakorlatok funkcionálisak. Ez az jelenti, hogy a saját testsúlyodat a mindennapi élet során is mozgatod, ezért az ilyen típusú edzettséget a hétköznapok során is kamatoztathatod.
A saját testsúlyos edzésről bővebben itt olvashatsz.
Persze - mint minden edzésmódszernek- ennek is megvannak a maga előnyei és korlátai.

Ha követem a fegyencedzés módszerét akkor szép nagy izmaim lesznek?

Magától az edzéstől soha nem lesznek nagy izmaid. Ez amúgy az összes edzésmódszerre igaz. Az izomépítés sok tényező egy időben történő megvalósulásának függvénye. 
(Edzés+ étkezés+ pihenés+ genetika+ hormonális tényezők+ egyéb összetevők))
Izomépítésre amúgy jelenleg nincs jobb a súlyzós módszereknél. A CC előnye másban mutatkozik meg.

Miben rejlik a Fegyencedzés-módszer egyedisége?

A lényeg az aprólékos kidolgozottságon és a progresszív, fokozatos terhelésen van. Helyesen alkalmazva minden edzettségi szinten megfelelő terhelést és fejlődést hoz(hat). 
A CC funkcionális erőedzés. Nem testépítő módszer és nem állóképességi edzés!!
Persze valamilyen szinten minden képesség fejlődhet, de a hangsúly nem ezen van.

Ha követem a fegyencedzést akkor jobb harcos leszek?

Nem! Akkor egy jobb edzettségű ember leszel. Persze ha megfelelő küzdőtechnikával rendelkezel, akkor magasabb edzettségi szinten kijöhetnek az előnyök, de ez semmiképpen sem kizárólag erőedzés függvénye. A könyv ebben erősen csúsztat, de ezt inkább motiváló marketing dolognak kell felfogni, sem mint valóságnak! Tehát jobb harcos a megfelelő küzdő edzésektől leszel és nem attól, hogy mondjuk megcsinálsz csigalassúsággal néhány szabályos egykezes fekvőtámaszt!

Mennyi idő alatt érhetek a CC rendszer végére?

Egy hónap. Vagyis három év. Vagyis lehet, hogy soha. Most mégis mit vártál? Mindenki eltérő edzettségi szinttel vág bele a programba és mindenki más intenzitással edz. Más a genetika, más hormonkibocsájtási képesség szintje is az egyes személyeknél, más a kaja-beviteli és a regenerálódási tényező is. Mivel a CC-ben testsúly is erősen befolyásoló erővel bír, ezért egy gyengébb de soványabb testalkat előnyben lehet egy erősebb, de nagyobb tömeggel rendelkező egyénnel szemben. Pontos időt tehát nem lehet meghatározni, de az is biztos, hogy a gyakorlók többsége soha nem fogja tudni megcsinálni a mesterlépések többségét, mert ehhez az előbbiekben felsorolt tényezők ideális együtt hatására is szükség van! 
(Halkan jegyezném meg, hogy szeretnék látni valakit, aki fejjel lefelé szabályos egykezes fekvőtámaszokat végez...)

Egyik blogtársam is írt egy nagyon jó bejegyzést a CC idő-faktorokról, érdemes itt elolvasni.

Ha ez a helyzet, akkor ez egy átverés nem?

Nem! A módszert helyesen alkalmazva elérhető a kívánt cél (néhány mesterlépés kivitelezése), de nem mindenki lesz olyan kitartó és nem mindenki fogja meghozni azokat az áldozatokat, mint a szerző. Homogén környezetben elzárva nagyobb célok érhetőek el, mint a mindennapok gondjaival körülvéve, erős stresszhatás alatt (Munka, megélhetés, magánélet, stb.)
Fejlődni pedig mindenki képes a módszer segítségével. Attól, hogy esetleg nem fogunk egykezes fekvőtámaszokat csinálni fejjel lefelé, még eljuthatunk olyan szintekre, ami ma még csak az álom kategóriájába tartozik (Pl. fejjel lefelé fekvőtámasz két kézzel megfelelő ismétlésszámmal)

Nem kevés a hat gyakorlat?

Nem. Ezek a gyakorlatok a teljes testet átmozgatják. Pár hónap után ki lehet egészíteni más gyakorlatokkal is, de ez nem mehet az előírt gyakorlatok rovására. Persze az sem mindegy, hogy milyen célokkal rendelkezel.

Szóval belekezdek és edzésről -edzésre fejlődöm?

Ööö, végül is igen! Egy ideig... Sajnos az emberi test nagyon bonyolult szerkezet. Folyamatos terhelésnövekedésre van szüksége a fejlődéshez. Ezzel nincs is gond, de ezenfelül más dolgokra is szükség van, például változatosságra, sokoldalúságra, ciklizálásra, az izmok összezavarására, megfelelő pihenésre, megfelelő tápanyagbevitelre...stb.

Húú, de bonyolult. Szóval az nem elég, ha csak követem a könyvben leírtakat?

De, elég egy ideig. Amíg el nem éred a holtpontot (ennek szintje egyénfüggő)

Na és mi lesz utána?

Hát vagy abbahagyod az egészet, vagy mások tapasztalataira támaszkodsz, és/vagy kísérletezni kezdesz a további fejlődés érdekében.

Hogyan?

A holtpontok átlépésére vannak a könyvben leírva ötletek (variálás, kihagyás, stb.) Teljes elakadásnál ajánlott egy személyi edzés keretében rendbe tenni a dolgokat. Persze mindenki próbálkozhat egymagában is, de a külső szakértői szem jelentősen lerövidítheti a fejlődési időt. Hogy ez kinek fér bele és kinek nem, nos egyéni döntés kérdése. (Megfelelő szakmai segítséget kaphattok sok helyen, magam is ajánlottam már több olyan edzőtermet, ahol az edzői kar megfelelő tapasztalatokkal és képzettséggel rendelkezik. Ha valahol az RKC Kettlebell logót látod, nagyot nem tévedhetsz.)

Ha csak a CC-t csinálom az mire elég?

Sok mindenre elég lehet. Mivel a CC a fittség összetevőiből csak pár dologra koncentrál, kiegészítő edzések is szükségesek. Vagy maga a fegyencedzés is tökéletes kiegészítő-edzésmódszere lehet egy másik mozgásfajtának.

Minek van szükség ennyiféle adottság fejlesztésre? Nem elég ha csak erős vagyok? 

Hát nekem aztán tök mindegy, de van ami  talán számodra is elgondolkoztatható lehet... Például testépítők akik úgy járnak, mintha dinnye lenne a hónuk alatt és lihegnek ha felmennek egy lépcsőn. Vagy erőemelők, akik nem tudnak fésülködni a beszűkült mozgástartomány miatt, miközben több száz kilókkal szériáznak. Vagy triatlonisták fantasztikus aerob kondícióval és emellett nyüzüge testtel. Vagy jóga-mesterek akik gumiemberként csavarodnak, de egy gyufásdoboz felemelésétől is kifáradnak. Szóval számomra a fittség itt kezdődik:

Jó, akkor hogyan tovább?

Rendben, lássuk...

Alapvetően tehát kijelenthetjük, hogy a CC a maga területén egy tökéleteshez közel álló edzésrendszer, azonban több szempontból is hiányos. 
Igazából három terület az, ahol kiegészítésre szorul (az eddigiek ismeretében)

  1. Fejlődési együtthatók megteremtése (étkezés+regeneráció+edzés)
  2. Ciklizálás (lineáris fejlődés hosszútávon nem létezhet)
  3. A fittség többi összetevőjének fejlesztése 

1. Nézzük sorjában. Az edzés önmagában nem elég. Szükség van megfelelő regenerálódásra és megfelelő étkezésre is, feltéve ha a fejlődést tűztük ki reális célként. 

2. Tudományos tény, hogy nem lehet folyamatosan fejlődni. Elkezdesz mondjuk fekvőtámaszt csinálni. Ha ma tudsz 10-et csinálni, egy év múlva lehet, hogy a 100 is menni fog. De az ezer valószínűleg sosem fog menni. Az elején még könnyű a fejlődés, de aztán eléred a képzeletbeli korlátaidat. Ez alól senki sem kivétel! 10-tőől eljutni 20 ismétlésig legtöbbször könnyebb, mint 67-től eljutni a 70-ig. Vagy 100-tól a 101-ig :)
Megfelelő elvek alkalmazásával ésszerű határokon belül újraindítható a fejlődés (az ezer ismétlés keveseknek lehet reális cél:P)

3. Bizony! A CC nagyon jól fejleszti az erőt, és hatékony lehet az izomépítésben is (bár a súlyzós edzés ebben jobb módszer). Na de mi van a többi területtel, mint a gyorsaság, a hajlékonyság, az aerob állóképesség, a kitartás, az agilitás, a koordinált mozgás, stb, stb...??
Ezek fejlesztésére a CC nem, vagy csak korlátozottan alkalmas. Ezért szükség van más kiegészítő sportok gyakorlására is. Mik lehetnek ezek? A variációk száma végtelen, erről is olvashattok majd a következő bejegyzésemben.

Szerencsére egyre többen kezdenek bele a fegyencedzés -edzésmódszer gyakorlásába. 
Itt rendszeresen követhetitek, hogy mások hogyan fejlődnek a módszer segítségével.

 

Update:

Megjelent angolul a Fegyencedzés második része. Jövő május felé ígérik a magyar kiadást. Előzetesen beleolvasva sok dolgot rendbe tesz, és nagyon jó kis kiegészítéseket tartalmaz az első részhez (Nyújtás, étkezés, új gyakorlatok). 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 Ha máskor is szívesen olvasnál hasonlókat, csatlakozz hozzánk a Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr925035296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonJak 2013.01.23. 01:14:40

Ha túlerőltettem magam,akkor mit ajánlasz ízületekre? Sportkrémekkel hadilábon állok...

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2013.01.29. 14:05:53

@DonJak: Legfőképpen pihenést, másodsorban regeneráló edzéseket (a vissza az alapokhoz jegyében), aztán nagyon hatékony még az SMR henger, illetve egy hozzáértő masszőr is segítené a rehabilitációt. Ha megvan a Fegyencedzés könyv második része, abban egy egész fejezet foglalkozik az általad felvetett témával.

DonJak 2013.01.30. 00:09:07

A neten keresgettem,és találtam egy hőterápiás derékpántot,ami hőt sugároz, és az enyhítené a fájdalmat. Amúgy már jobban vagyok, de lehet kipróbálom,és köszönöm a tanácsokat!
süti beállítások módosítása