Megjelent hát a nagy mű második része, lássuk tehát, hogy miből élünk.
Miről is szól ez a könyv? Gondolkoztam, hogy végigmegyek a fejezeteken, de inkább úgy döntöttem, hogy a benyomásaimról írok. Akinek esetleg még nincs meg a könyv, az a tartalmáról ITT tájékozódhat. Illetve más szemszögből is érdemes megvizsgálni a kérdést. 


paul-coach-wade-fegyencedzes-2.jpg

A véleményem a könyvről, hát mondjuk úgy: vegyes. Egyes részek nagyon tetszenek, más részek meg kevésbé. És van ami egyáltalán nem...

Első rész

1. A fogás

A Fegyencedzés első részéhez hasonlóan felépítve, remek progressziókat találhatunk a hosszútávú marokerő fejlesztéséhez. Az azonban egyáltalán nem tetszik, hogy a szerző nem foglalkozik a maximális erő fejlesztésével, sőt, leszólja a Grippert, ami pedig a maximális marokerő fejlesztés egyik legjobb eszköze.
Egy piros és egy fekete pont

2. Zászló

Ismét egy remek progresszió az oldalsó zászló gyakorlat kétfajta változatához. Itt jól körüljárja az oldalsó lánc szerepét és fontosságát (a test oldalsó részén található izmok). 
Újabb piros pont

3. Nyakedzés

Ismét szépen felépített gyakorlatrendszer a nyakizmok fejlesztésére. 
Egy piros és egy fekete pont, a miértekről lejjebb olvashattok majd

4. Vádliedzés

Remekül felépített fejezet, sok gyakorlattal. Ami kimaradt, hogy a vádli 80% genetika és csak 20 % edzés. 
Igen, ez van, sajnálom. Ezenkívül a ciklusos terhelésű, váltakozó típusú edzés létjogosultsága talán sehol sem annyira nyilvánvaló, mint a vádlinál. Erről nem olvastam ebben a könyvben. És maradjunk annyiban, hogy ha nem jó a genetikád, nem kerülheted meg a súlyzókat (könyvekkel teli hátizsákot, stb, ahogy tetszik)
Ismét jár mindkét pont. Egy piros, egy fekete.

2. Rész

Ízületek erősítése aktív nyújtással. 3 fő gyakorlat, melyből kettő már ismerős lehet a CC1-et végzők számára.
Ismét kettősség van bennem. Nagyon hasznos fejezet, tele hiánypótló anyaggal, de valami mégis hiányzik...
Ennek ellenére ez egyértelmű piros pont.

3. Rész

A harmadik rész az életmódról szól

Időtöltések: Tisztán élni. Érdekes dolgok egy volt drogostól, de az ő szájából nem hiteles (számomra)

Börtönétrend: táplálkozási tanácsok. Ez az a rész, ami tönkre vágja nálam az egész könyvet! Egyrészt ez tipikusan amerikaiaknak íródott fejezet, elég ha csak megnézed az amcsi börtönétrendet. Állítom, hogy Magyarországon több millió embernek nem jut ilyen menüsör a hétköznapokban. Ezenkívül a fejezetben alapvető baromságok vannak leírva (pl. csak a kalória számít) harmadrészt alapvető tévedésben van a szerző a fehérjék és a vitaminok fontosságáról...nem is ecsetelem tovább, teljesen eltér a véleményem szinte mindenben. Valószínűleg ennek szentelek majd egy külön bejegyzést. Ultragáz a köbön, kár érte...

Gyógyulás: Na ezért a fejezetért érdemes megvenni a könyvet! Remek ötletek a sérülések regenerálására és ezen nehéz időszak átvészelésére. Respect!!

Az elme börtöne: holtpontok és akadályok, mellyel mindenki szembesül egyszer. Érdekes és olvasmányos rész.

Két piros pont, mert a regenerációs rész nagyon jó, de jár két fekete pont is az étkezéses rész miatt..

A végére még marad egy kellemes fejezet az amerikai börtönhelyzet és a szabad súlyok kapcsolatáról. Érdekességnek elmegy, de a katarzis elmarad.
Nem jár pont

Összegzés:

Mielőtt bármit is mondanék, szögezzük le: ez egy haladóknak szóló könyv, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Az itt szereplő dolgok csupán kiegészítői az első résznek, önállóan nem állják meg a helyüket. A könyvben lévő gyakorlatok felépítése jó, de nagyon hiányzik az első részben már megismert rendszerbe illesztés. Már látom előre, hogy a hazai blogszférában minimum 300 kérdés fog jönni abban a témában, hogy hogyan érdemes összekapcsolni a CC1 és a CC2 gyakorlatait. Vagy akár csak a CC2 gyakorlatokat, ha már itt tartunk. A fogáserő fejlesztéséről szóló rész, szerintem simán beilleszthető lenne a mesterhatos gyakorlatai közé, mert ennek mindenki hasznát venné, és simán be is illik a CC1-es húzódzkodás progressziójába.
Viszont véleményes a nyak és az oldalsó lánc. 
A legtöbb ember számára egyszerűen nincs szükség ilyen erősségű nyakedzésre, az oldalsó lánc ilyen fokú prioritásáról már nem is beszélve. Ha csak nem vagy tornász, akrobata, földharcos vagy óriási elhivatottsággal rendelkező egyén, bőven megelégedhetsz a CC1-ben megismert "mesterhatos" gyakorlataival. 
Kezdő, de megkockáztatom, hogy még középhaladó szinten is kár ezekre a gyakorlatokra építeni az edzést, ugyanis elveszik az időt és az energiát a sokkal fontosabb gyakorlatoktól. Az étkezéses fejezet óriási baklövéseit ellensúlyozza az ízületek erősítéséről szóló fejezet.
Nehéz, nagyon nehéz...
Kezdőknek nem ajánlom, a haladók viszont sokat profitálhatnak belőle. Nyáron jön a harmadik rész (ó igen, ezt már borítékoltam tavaly), meglátjuk egyben mit tud az egész. Kell! :)

Csatlakozhattok hozzánk már a Facebookon is. 


Az alábbi videó pedig igazán témába vág. Csak annyit mondok; zászló és oldalsó lánc. Irány mozi ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr365036199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása