Mielőtt belekezdenék a hétvége leírásába, engedjétek meg, hogy egy kis kitérőt tegyek. A világban számtalan edzésrendszer létezik, amelynek központjában a kettlebell áll. Mára már többszáz szövetség és sokezer iskola tanítja a kettlebell helyes használatát. A világ keleti felében a füles súlyt inkább Giryának nevezik, a nyugati világban inkább az angol név, a Kettlebell terjedt el. 
Alapvetően a Kettlebell módszerek és szövetségek többféle iskolákra tagozódnak, ahol mind a gyakorlatok végrehajtása, mind a hangsúlyok máshová kerülnek. Ahogyan változik a technikai végrehajtás az egyes iskoláknál, úgy változik a mozdulatok biomechanikai része is. Sokszor teljesen más izomcsoportok kapcsolódnak be és máshogy mozognak az ízületek, ugyanazon nevű gyakorlatok végrehajtása során. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, egyszerűen csak más. Ugyanazon hegy, más utak!
Mindezeket csak azért tartottam fontosnak leszögezni, hogy elejét vegyük a találgatásoknak. 

antti.jpgA Spartan Gear egy finn edzésmódszer, iskola, mely több részt is magába foglal (Kettlebell, Fighter Line, Defendo, Muay Thai/Kick Box, stb.). Ennek megalkotása és felügyelete Antti Nurmi nevéhez fűződik, aki tapasztalatait különféle nemzetközi edzőtermekben szerezte meg. Sokoldalúsága és energikussága nem nélkülözi edzéseiből sem az erőt, sem a technikákat. Antti majdnem 20 éves tapasztalattal rendelkezik a harcművészetekben és 10 éves intenzív kapcsolata van a funkcionális edzéssel. Antti továbbá a DEFENDO önvédelmi rendszer vezető oktatója Európában, emellett profi küzdősport oktató is. Egyik úttörője volt a finnországi Girja edzéseknek. (http://www.spartan.fi/en/frontpage)
A Spartan Kettlebell irányzat technikailag a hagyományos orosz iskolát követi, de edzéskoncepciójába integrálva vannak a legújabb funkcionális trendek és edzésmódszerek. Így tehát elmondhatjuk, hogy ez egy modern, a mai kor igényeihez igazodó rendszer.

Spartan Girya Basics Instruktor Kurzus, Level I.

Nehéz hétvégén vagyok túl. Ha azt mondom, hogy az egész testem fáj, akkor nem járok messze az igazságtól. A kétnapos képzés során rengeteget tanultam, sokat izzadtam és kérek szépen két új tenyeret, mert a mostaniak katasztrofális állapotban vannak :)
Antti profi oktató és élvezetesen tanít. Nagyon jól adagolta számunkra a dolgokat, folyamatosan azon volt, hogy az figyelmünket fenntartsa, ami nem volt könnyű, lévén kis csapatunk a második napra már teljesen ki volt facsarva a szokatlan terheléstől. Annyi új dolgot tanultunk és olyan sok volt az információ, amit szinte nem is lehet befogadni ilyen rövid idő alatt. A munka oroszlánrésze tehát még hátra van, a kapott infókat fel kell dolgozni, és persze gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni... Antti azt mondta, hogy egy-egy technika készségszintű elsajátításához kb. 10.000 ismétlés szükséges. Ha figyelembe vesszük a kettlebell gyakorlatok szinte végtelen variációs lehetőségét, máris láthatjuk, hogy hosszú út áll még előttünk.
Az oktatás folyamán végigmentünk az alaptechnikákon, kiemelve azokat a típushibákat, amire az oktatás folyamán figyelnünk kell. Volt oktatási gyakorlat, amikor egymást oktattuk, és volt amikor egymást kellett motiválni egy-egy nehéz gyakorlat-sorozat közben. Végigmentünk a hatásos bemelegítési és nyújtási technikákon, megismertük, hogy hogyan kombinálhatjuk a saját testsúlyos és a kettlebell gyakorlatokat. Megismerkedtünk a a talajon végezhető gyakorlatokkal, illetve kitértünk a férfi és a női edzések közötti különbségekre is. Vettünk dupla golyós gyakorlatokat, és szóba került, hogy hogyan lehet kikapcsolni bizonyos testrészeket a gyakorlatokból (Antti pédaként megemlítette, hogy van egy tolókocsis tanítványa, aki komoly súlyokkal dolgozik). 
A hétvége legizgalmasabb része kétségkívül az OUTDOOR edzés volt. Kimentünk a Duna partjára és belevetettük magunkat a Girja pörgetés és a Girja dobálás rejtelmeibe. Hosszú és  tanulságos edzés volt!
Köszönöm a hétvégét Anttinak, aki fáradhatatlanul adta át nekünk a tudnivalókat. Köszönöm Tóth Lászlónak és Kocsis Frigyesnek a segítséget, és végül, de nem utolsósorban köszönöm társaimnak, hogy végig kitartottak velem a hétvége folyamán (Gabinak, amiért segített tartani a lépést, Erikának, mert motivált, Jánosnak, mert megmutatta a megfelelő dinamikát, Zsoltnak, mert megmutatta, hogy szálkásítani kínai kajával is lehet, és Péternek a sok gyakorlásért)
Sokat kaptam, rengeteget tanultam és remélem találkozunk a következő képzésen!
Never Give Up!

Update: Minden híreszteléssel ellentétben szeretném leszögezni, hogy a Spartan rendszerben a kétnapos oktatói kurzus elvégzése NEM jogosít automatikusan az oktatásra! Ennek feltétele, egy későbbi időpontban lévő sikeres oktatói vizsga, az erőnléti teszt teljesítése és valamely OKJ-s sportedzői végzettség megléte. 

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

http://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr865051188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.