20120608-ribery-kiroterapian1.jpgÉletünk minden egyes része ciklusokból áll. Minden egyes résznek megvan a maga szerepe és természetesen minden résznek megvan a maga ellentéte is. 
Hagyjuk most a tudományos maszlagot, és beszéljünk hétköznapi nyelven. Emlékeztek még a szentháromságra? Edzés. étkezés, pihenés. A pihenés célja, hogy regeneráljuk a szervezetet. A sportolók mindent megtesznek, hogy a regenerálódásukat felgyorsítsák, hiszen így gyorsabban tudnak újra edzeni, ami közvetlenül növeli az edzésteljesítményt. Erre különböző módszerek vannak, ezt szeretném körüljárni egy kicsit ebben az írásban.
A regenerálódás számtalan módon megvalósulhat, én azonban az érthetőség kedvéért ezt két fő részre osztanám. Hogy egy egyszerű példával éljek, az első rész a hardver a második pedig a szoftver. Az egyik rész a fizikai regeneráció, ez alatt a sejtek, az izmok, az ínak és a csontok regenerációját értjük. A másik dolog pedig az idegrendszeri részről szól. Azt, hogy a kirakós mely darabjai milyen gyorsan regenerálódnak, sok minden befolyásolja. A változók esélyét növeli az életkor, a genetikai potenciál, az időfaktor, az edzés hossza, intenzitása és típusa is, csak hogy néhányat említsünk. 
Nézzük tehát milyen különböző módszerekkel gyorsíthatjuk a regenerálódási folyamatot.;

Pihenjünk!

Talán banálisan hangzik, de a regenerálódás elsődleges feltétele, hogy pihenjünk. Aki ezt nem érti meg, az esélytelen bármilyen sportban.

Étkezés

A sorban közvetlenül a pihenés után a regeneráló étkezések állnak. Ennek jelentőségét mindenki hamar megtapasztalhatja aki próbált már diétában sokszor és keményen edzeni. Ha nem adod meg a testednek az azt felépítő tápanyagokat, akkor az eredmény siralmas lesz. Tudod, autó benzinnel, repülő kerozinnal, ember kajával...

Étkezés II. (Táplélék kiegészítők)

a) A legkönnyebben táplélék kiegészítők bevitelével növelhetjük a regenerálódási esélyeinket. A legelső dolog amit azonnal be kell szereznünk, az egy(vagy több) doboz vitamin. Nem, nem minimális dózisú, egyszemes vitamin tablettákra gondoltam, és nem is egy tál melegházi salátára. Mindenképpen olyan vitamint válasszunk, ami sportolók részére készültKezdő szinten mehetnek az "egyszemes" tabletták, de nagyobb testtömeg, vagy komolyabb sporttevékenység esetén csakis vitamin-pakkokban gondolkozzunk. 
b) Edzés után ideális lehet egy tömegnövelő turmix bevitele. Ezzel hamar feltölthetjük a kiürült raktárakat. Mindenképpen olyan terméket válasszunk, ami legalább 30%os fehérjetartalommal bír. 
c) Ha az előző két pontot már kimerítettük, jöhetnek a harmadrendű kiegészítők. Ezek nem azért harmadrendűek, mert nem hatásosak, hanem azért, mert egyrészt hatásuk nem mindenkinél egységes, másrészt ezekkel -szerintem- bőven ráérünk versenyzői szinten foglalkozni. Ilyenek például a HMB, a Béta Alanin, a Citrullin Malát, ilyenek a különböző ízület-védők, ilyenek az aminósav készítmények és itt ebbe a csoportba tartozik például a Kreatin is.
Akit ez a téma jobban érdekelITT találhat egy nagyon jó kis összefoglaló táblázatot.
d) Titkos favoritként én két termék csoportot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Az egyik a HMB-re épülő különböző multi-termékek (Pl. Anabol X), a másik pedig az étkezés helyettesítők, úgynevezett MRP-k világa (PL. BuildUp)). Ezek tartalmaznak számtalan tudományosan összeállított összetevőt, ami kényelmessé, gazdaságossá, és nem utolsósorban hatásossá teszi a regenerálódási folyamatot. 

Szteroidok

Meggyőződési okokból, ezzel a témával én nem nem szeretnék bővebben foglalkozni! De ugye azzal mindenki tisztában van, hogy az élsportolók is emberek, akikre ugyanúgy vonatkoznak az univerzum törvényei. Nos ők ezek a törvényeket kicsit a saját képükre formálják, feszegetik a határait. Amatőr szinten ne foglalkozzunk ilyen dolgokkal, hagyjuk ezt meg az élsportolóknak.

Aktív regenerálódás

Az aktív pihenés célja kettős. Egyrészt sportolóknál kiküszöbölhetjük a "nem edzés" miatti stresszt, ami jótékony hatással van az idegrendszer regenerációjára. Másrészt visszafogott mozgással felgyorsíthatjuk a szervezetben lezajló, izomépítési, hormonális és kiválasztó folyamatokat. Az aktív regeneráció feltétele, hogy ne fáradjunk el túlságosan, sőt, fittebbnek kell magunkat érezni, mint edzés előtt. Ilyen lehet például egy könnyített edzés, egy kis foci a haverokkal, vagy éppen egy jóleső masszázs. És igen, egy súlyemelő verseny vagy egy maraton az nem ebben a kategóriában játszik...


Egyéb módszerek

Talán nem mondok azzal új dolgot, hogy az emberi leleményesség végtelen. Így tehát se szeri se száma a különböző regenerálódást gyorsító módszereknek. Sasoljatok meg néhányat, hátha valamelyikben láttok fantáziát.

Pihenjünk, hogy edzéseink még keményebbek lehessenek!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mivel ez egy szinkronblog, ne felejtsétek ki a többiek bejegyzéseit elolvasni a Pihenés témában:

1. Astartes
2. Zsolti
3. Geri
4. Sqatting Stingray

Egy téma, öt különböző megközelítés...kánaán a magamfajtának ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr745051210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása