n_sparrowbag_3991_2.jpgMég nyáron, néhány szabadtéri edzés keretében sikerült kipróbálnom ezt a nem hétköznapi eszközt. A Sparrowbag tulajdonképpen egy homokkal töltött zsák, egyedi formával. 

A SPARROWBAG® ötlete a 90-es évek elejére vezethető vissza, amikor egy tízpróbázókból álló európai válogatott tagjai a Brigham Young University (BYU) Provo City Utah (USA) egyetemén megrendezett 9 hetes alapozó edzőtáborra készültek. Akkoriban az erőnléti edzéseket irányító edző és a sportolók közösen - nem ismervén az egyetem által biztosított edzéslehetőségeket - úgy döntöttek, hogy a válogatott edzésprogramjába új, egyszerű, de hatékony elemeket építenek be.
 
Az egyik ilyen elem a homokkal töltött zsák lett, az esetleges edzőtermi lehetőségek hiányának alternatív pótlására. A zsákot egy farmernadrág levágott szára képezte, amit a távolugró szektorból „kölcsönzött“ homokkal töltöttek meg.

             -----------------------------------------------------------------------------------

Mivel nincs rajta fogás, emiatt szemben más eszközökkel, elkerülhetetlen a szorító erő fejlesztése. Ennek nemcsak sportélettani hatásai kedvezőek, hanem a pszichológiai motivációs faktor is, mivel ha a sportoló erősnek érzi magát, akkor sokkal jobban terhelhető. Ilyenkor megnő a versenyzési kedv, összességében javul a teljesítmény, pusztán az által, hogy használója hisz abban, hogy erős. 
Az ellenállás mértéke roppant egyszerűen változtatható, mivel a zsák tömege a szabad tölthetőség miatt gyakorlatilag dekagrammonként módosítható. Ezt segíti, hogy minden zsákon számskála szerepel, így meglepően pontosan lehet szabályozni a töltőanyag mennyiségét. A Sparrowbag teljes mértékben helytől független, használatához nincs szükség semmilyen különleges tartószerkezetre vagy felületre. Bárhol és bármikor alkalmazható, mind szabadban, mind edzőteremben. Még az olyan speciális felületekben, mint a tatami szőnyeg sem tud kárt okozni...A zsákok tölthetőségéből adódóan a terhelést folyamatosan képesek vagyunk fenntartani. Elviekben bármilyen testsúlyú és erőnlétű embernek képesek leszünk olyan terhelési ingert adni, ami kiváltja a válaszreakciót.  A módszer a legnagyobb előnyei a vele párhuzamosan kifejlesztett, a zsákra építkező edzésmódszerekben keresendők. Talán minden előnye közül a leginkább említésre méltó a homokkal feltöltött zsákkal végzett edzésnek maga a homok dinamikájából fakadó terhelés...Elmondhatjuk tehát, hogy az eszköz erőfejlesztés szempontjából kiválóan alkalmas arra, hogy egyidejűleg terheljük a mozgató és stabilizáló izmokat.Ráadásul mivel a két féle típusú izom működése keverten jelenik meg az edzés során, ezért arra sem kerülhet sor, hogy a mély izmok túlfejlődjenek. Kiválóan alkalmazható dinamikus gyakorlatokhoz, emelésekhez, hordásokhoz, kombinálható, akár pliomterikus gyakorlatok is végezhetők vele. Gondolok itt felugrásokra, mélybe ugrásokra nyakba vett zsákkal, vagy akár vállöv izmainak a plyometrikus edzéseként a zsák feldobására. Ugyanakkor a sajátos ergonómiája miatt olyan statikus gyakorlatoknál, mint a különböző támaszhelyzetek, kitartott guggolások, stb. az eszköz remekül alkalmazható. A gyakorlatok beépíthetők első körben kiegészítésként az edzésmunkába. Akár egy köredzés állomásaként, kombinálható saját testsúlyos gyakorlatokkal, más szabad súlyokkal végzett gyakorlatokkal vagy bármivel. (F: Gil)

 

Az eszköz persze nem lenne teljes a rá épülő edzésrendszer nélkül. Jelenleg ennek két fő iránya van, az egyik egy köredzés jellegű óratípus a Core izmok fejlesztésére kihegyezve, a másik pedig egy magas intenzitású aerobic jellegű dolog. Jó kis eszköz ez, én már erősen gondolkozom egy megfelelő méretű zsák beszerzésén ;)
Update: (Azóta már beszereztem egy 20-32 kg-os zsákot, és meg kell mondjam, le vagyok nyűgözve)

Előnyök:

  • Nagyon jól fejleszti a fogóerőt
  • A homok mozgása miatt sokféle izom bekapcsolódik a munkába
  • Egyszerre fejleszti a fő- és a mélyizmokat
  • Igazi funkcionális eszköz, rengeteg mozdulat egy az egyben átültethető a különböző hétköznapi- és sporttevékenységekre
  • Nagyon innovatív eszköz, sok edzéslehetőséget rejt magában
  • Jó minőségű anyagból készül, így nem kell tartani a homok szétszóródásától

Hátrányok

  • Drága (súlytól függően 20-30 ezer forint)
  • A zsák súlya bizonyos keretek között változtatható a homok mennyiségével, de körülményes
  • Az eszközre épülő edzésrendszer még gyerekcipőben jár (bár napról-napra fejlődik); a gyakorlatsorok jól kidolgozottak, de egyenlőre kevés mögöttük az elméleti háttér és a támogatás. Illetve ez csak félig igaz. :)(Nekem az edzéstervek túlságosan Core-edzés orientáltak, de ez nyilván izlés kérdése is)
  • Bár a zsák anyaga jó minőségű, a különböző dobás- és hajítás gyakorlatokhoz kevés; nem erre lett kitalálva, na :)Update: A Sparrowbag képzéshez sportedzői előképzettség szükséges, és az oktatás két irányban folyik: a hagyományosabb vonal és az Aerobicos vonal is további edzésmódszerekre bomlik, de ez majd egy következő írás témája lesz

A bejegyzés trackback címe:

http://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr815055903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.