48. Funkcionális képzések

2013.02.07. 17:04

izzzmages.jpg

Fitnesz trendek mindig is voltak, mindig vannak, és azt hiszem nem árulok el nagy titkot azzal, hogy mindig lesznek is. A fitnesz üzlet is egyben, és ebből a tortából mindenki igyekszik kiszakítani a maga szeletét. Ahogyan az várható volt, lassan Magyarországra is beszivárogtak a legújabb fitnesz-eszközök és az ezekhez kapcsolódó edzésmódszerek. Ezek néha rendszerbe foglalva jelentek meg, komoly elméleti hátérrel megtámogatva, néhol meg csak az eszköz jutott el hozzánk; nyilván a biznisz mértékének megfelelően. Tucatjával alakultak új klubok, ahol már nem a "gyúrjunk, vazze" hozzáállás volt a fókuszban, hanem a test teljes egységként való használata, vagyis a funkcionálisnak hívott edzés. Persze ma is éles viták zajlanak arról, hogy mit tekinthetünk funkcionálisnak és mit nem, de azért mára szerintem már mindenkiben kialakult egy szívéhez közel álló vélemény erről a kérdéskörről. Arról is zajlanak viták, hogy valaki része-e egyáltalán a fitnesznek, de akárhogy is határozzák meg magukat a szereplők, ugyanazon piacon tevékenykednek.
Természetes folyamatként az eszközök után beszivárogtak az eszközökre épülő edzésrendszerek/szövetségek és elkezdtek oktatói kurzusokat szervezni. Persze nem csak rendszer szinten jelentek meg ezek a dolgok, hanem edzőtermek/személyek szintjén is, ahol a felmerülő igényekre reagálva szerveznek egy-két napos workshop-okat, kurzusokat. Ezek értékéről és színvonaláról nem szeretnék vitát nyitni. Vannak igencsak jó, érték alapú képzések és vannak olyanok is, melyek kevésbé azok. Az azonban biztos, hogy a legtöbb ilyen jellegű képzés erősen túl volt/van árazva! Az új szereplők megjelenésével és ehhez kapcsolódóan ahogy a piac telítődik, úgy fog ezen képzések ára csökkenni (vagy megmaradni egy szűk elit számára). Én kifejezetten örülök annak, ha megjelennek alternatívák: egyrészt sokkal színesebbé válik a piac, másrészt a versenyhelyzet mindenkinek csak jót tesz!  
Mára a Fitnesz iskolák -ha nem is túl gyorsan-, de felismerték, hogy itthon is lenne igény a funkcionális képzésekre, így lassan, de biztosan bővítik a képzési palettájukat.  Ma még sajnos ott tartunk, hogy mielőtt valaki ilyenre szakosodna, kénytelen végigcsinálni egy alap testépítő vagy aerobic képzést is, és bár ez nagyon messze van az ideálistól, én azt mondom, végül is nem válik senki kárára, ha megismeri a másik oldalt is.
Természetes, hogy akik erre a viszonylag szűz területre először tudtak betörni, azok letarolták a piacot. Az is természetes, hogy egyesek féltik az eddig kivívott pozícióikat (akár anyagi, akár módszertani tekintetben), de én azt mondom, ami értékes és megfelelő ár/érték aránnyal rendelkezik, annak továbbra is kiemelt helye lesz a piacon. Igen, ami tegnap még újdonság volt, az ma már nem hangzik annak, és ehhez mindenkinek alkalmazkodnia kell valamilyen mértékben. A lényeget szerencsére úgysem a trendeket irányítani próbálók, hanem a kereslet fogja eldönteni. Persze lesznek majd olyan eszközök/módszerek amik eltűnnek a süllyesztőben, mások meg előjönnek, ez a világ rendje!  Amíg azonban bármelyik oldal képviselője nem nonprofit alapon működik, azt hiszem nincs értelme abszolút igazságokat keresgélni!
De mit tehet vajon az egyszeri edző vagy edzeni vágyó, aki nem tud irányt találni a sok információ között? Melyik az abszolút jó és relatív rossz és egyáltalán van-e értelme különbséget tenni?
Akkor most mindenki vegyen egy nagy levegőt... 
Nos először is azt gondolom, hogy az edzőknek nem kell beszállni a mesterségesen gerjesztett vitákba. Mindenki továbbra is csinálja azt amiben hisz, vagy amit jónak talál. Ne foglalkozz másokkal, ne más mondja meg Neked, hogy miben higgy! Aki az egyik rendszerben jó, az valószínűleg a másikban is az lenne, és bár nyilvánvalóan nem lehet függetlenedni a gyakorolt rendszertől/módszertől, az igazi értéket Ti teremtitek meg! Mert a személy az ami igazán számít! Ha egy vendég úgy távozik tőletek, hogy tiszta lelkiismerettel adtad át neki amit elképzeltél, akkor nincs is miről tovább beszélni! A rendszer csak eszköz, ezt sose feledjétek! 
A mezei sportolni vágyóknak pedig azt javaslom, hogy menjenek el többféle edzésre is, ismerjenek meg sokféle edzőt és edzésmódszert! Az a lényeg, hogy jól érzed magad, hogy azt kapd, amit vársz; egészséget, eredményeket, egy teljesebb életet! Ugyanazon hegyre sokféle út vezet fel, ráadásul nem mindenki ugyanarra a hegyre próbál feljutni...
Legyetek nyitottak, hisz bármiben is higgyünk, az igazság mindig odaát van! ;)

Update: Persze a funkcionális trendek is fejlődnek, már itt kopogtat nálunk is az Intergrált-nak hívott edzés, és így tovább...

Ha máskor is szívesen olvasnál minket, csatlakozz a Facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

http://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr195067737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.