A Fgeyencedzés könyv második részében külön fejezet foglalkozik a nyakizmok erősítésével. Nézzünk most egy másik alternatívát ezel kapcsolatban: "Megfelelő erőnlét nélkül nincs hatékony önvédelem. Lehet csűrni-csavarni a dolgot, hivatkozni a mindenség energiájára meg különféle misztikus erőforrásokra, de én eddig még semmit se láttam, mi kiváltotta volna a kellő izomzatot, és a testmechanikát. El lehet mondani, hogy egy technika végrehajtásához nem kell fizikai erő, vagy azt, hogy maximum nyolc kilopondnyi erő kell hozzá, azonban ezek a mondatok csak erős megszorításokkal igazak, vagyis passzív (esetleg készséges) uke  (védekező fél) ellen, nagyvonalúan eltekintve az egész test mozgásától, stb. 
Éles helyzetben azonban az ellenfél nem úgy fog viselkedni, mint a dojóban (edzőteremben): 
üt, rúg, csíp, harap, egyszóval mindent megtesz annak érdekében, hogy ne őt kalapálják el.

A méretes pofon nem a karizmokon múlik. A karatétól az ökölvívásig mindenütt megtanítják, hogy az ütés lábból indul. Természetesen az izomtömeg döntő a küzdelemben, azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan használja ki valaki a saját erőforrásait.
 
 
Hogy fejen ki mennyire ütésálló, az többek közt a nyak- és hátizmoktól függ. Ez persze megint olyan dolog, mint az ütőerő: bizonyos adottságokon nem változtathat az ember, de a saját lehetőségeit jelentősen tágíthatja. Hattyúnyakú gyerekekből nemigen lesz a szorító sztárja. Azokban a rendszerekben pedig, amelyekben engedélyezett a fogás, a nyakizom erősítés alapból kötelező.
 
A mai anyag legnagyobb erénye a fokozatosság. Már a rávezető gyakorlatok is végtelen gondossággal épülnek egymásra (00:01, 00:09, 00:16, 00:23, 00:30, 00:38, 00:45, 00:55, 01:01). Nem használnak eszközt, csupán önmaguk súlyával, és a társukkal dolgoznak. Igaz, ha az itt bemutatott páros gyakorlatok némelyikét egy Tony Jaa vagy Jet Li filmben látjuk, mára már kultikus jelenetek lennének (01:06, 01:48, 01:50, 02:36, 03:12). 
 
 
A film mindvégig következetesen, lépésről-lépésre halad. Példaértékű, ahogy az erősítés (01:13, 01:25) lassan átvált a technikákba (01:57, 02:11, 02:17), majd a páros drillbe (02:28) is. Az alig három és fél perces összeállítás egy több hónapos programot mutat be, de ha valaki nyakizmokat szeretne erősíteni, jó pár használható ötletet kaphat innen, ráadásul ezek a gyakorlatok többféle variációban is összeköthetők egymással. (Forrás: napimaflas.blog.hu)
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

http://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr495069079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.