"A gonosz orosz 
Pavel Tsatsouline az erőfejlesztés új guruja

Kattints a képgaléria megtekintéséhez!
"Le a földre!" - mondta az orosz, de nem tette hozzá, hogy kérlek.
"Most? Itt?" - kérdeztem.
"Igen, elvtárs." 
"Rendben!"
"Most csinálj fekvőtámaszokat, de azt akarom, hogy a kezed így tartsd, és a következőképpen lélegezz..."

Így kezdődött. A következő egy órában megtanultam, hogyan fokozzam a guggolásaim intenzitását, mi által növeljem azonnal a fekvenyomásban a súlyt, és miképp gyorsítsam fel az ütéseimet. Nem, nem valami sötét, lerobbant orosz edzőterem mélyén voltam, de nem is egy komoly európai kutató központban: az Ohio-beli Columbus város Hyatt Regency hoteljének elegáns előcsarnokában "fogtam padlót", miközben a legújabb erőedző guruval, az Amerikában "Gonosz Orosz-nak" becézett Pavel Tsatsouline-nal próbáltam interjút készíteni. (Igazából Pavel nem is orosz, hanem litván). Ez volt életem egyetlen olyan interjúja, ami után izomlázam volt másnap!
 
   
Pavel-ről először a harcművészeti körökből lehetett hallani. Sokan az ő tanácsait, technikáit alkalmazva jutottak túl a stretchingben, lazaságban beállt holtpontjaikon. Pavel nem testépítő, nem rendelkezik nagy izomtömeggel, inkább Bruce Lee, mint Arnold Schwarzenegger. Érdeklődése inkább a harcra való felkészültség felé hajlik, sem mint villogni a vízparton nagy izmokkal. Korábban a szovjet hadsereg különleges alakulatánál, a Szpecnaz-nál volt erőnléti kiképző és feladata nem az volt, hogy látványos fizikumokat hozzon létre, hanem hogy hatékony "gyilkoló gépekké" változtassa a katonákat. Ezek a "gépek" harcoltak Afganisztánban a 80-as években. Az a tény, hogy a katonák sziklakemény testet alakítottak ki, szinte csak mellékhatása volt a tréningjüknek. 

Pavel-nek diplomája van élettanból és edzősködésből, és a nemzeti sport, a harang-súlyzó emelés országos szintű sportolójaként volt ismert. E sportot most Amerikában népszerűsíti, mivel hogy most már Kaliforniában él és "kapitalista kutya" lett belőle, ahogy ő mondja. Pavel könyveket ír, videókat ad ki és szemináriumokat tart. Emellett nagyon keresett a bűnüldözési szervek körében, azok kiképzését fejleszti tovább. Alkalmazta már számos város rendőrségének különleges beavatkozó alegysége (SWAT) és az Energiaügyi Minisztérium is a nukleáris erőműveket védő csapatok tréningjének javítására. Jó, hogy már nem az orosz oldalon áll!
Pavel, azt írtad, hogy a legrosszabb dolog, ami történt az erőedzéssel, az a bodybuilding. Hogy értetted ezt?
Ken Leistner-t idéztem és az "új" testépítésre vonatkozott, amit Arnold és Franco utántól származtatunk. Az edzőtermekben folyó dolgok manapság sokkal inkább kozmetikai jellegűek, tehát csak a külső megváltoztatására szolgálnak, sem mint erőedzés jellegűek. Az eredmény mindennek a hipertrófiája, csak a kontraktilis, összehúzódásra képes izomproteineké nem (ezt a jelenséget szarkoplazma hipertrófiának hívják). Magyarul, az effajta edzés hatására a sejtek összehúzódásra nem képes elemei nőnek és nem a myofibrillumok, mert kicsi az edzés intenzitása.
 
   
Egy ilyen 45-46 centis bicepszű alaknak azonnal vége van szkanderben, ha egyáltalán ki meri próbálni ezt a férfias sportot. A helyes erőedzési technika a sportok kiegészítésére nem a szarkoplazma hipertrófián alapszik, hacsak nem vagy szumós, vagy egy amerikai foci csapat bizonyos pozícióit betöltő játékosa. Az edzésnek sokkal inkább a szarkomer megnövelésére kellene törekednie sok szériával, alacsony ismétlésszámmal, de még inkább az idegrendszer trenírozására, az idegingerület vezetés fokozására, a Golgi-ínorsó küszöbének kitolására. Ami engem zavar az, hogy ha lejön mondjuk egy kezdő a terembe, hogy síeléshez megerősödjön, akkor kitörést, lábtolást és lábhajlítást írnak fel neki 3x10-es szériákkal. Ahelyett, hogy 5x5 guggolást, vagy elemelést végezne!
Elég gyorsan lehurrogtad a testépítőket és "felfújt" izmaikat! Mi a baj az izomtömeggel?
Persze ez egyéni preferencia kérdése, de bizonyos tevékenységekhez a méret nem előnyös. A középsúlyú súlyemelők a legerősebbek a testsúlyukhoz viszonyítva. Nem látsz sok 110 kilós sziklamászót, vagy mert nem is voltak, vagy mert már halottak. Ahogy a testsúlyod nő, úgy csökken a relatív erőd. Egy rendőr-kommandósnak plusz 20 kiló felszerelést kell hordoznia a saját testsúlyán kívül. Ha túl nehéz, akkor nem fog tudni átmászni egy kerítésen, vagy beugrani egy ablakon elég gyorsan. Úgyhogy olyan helyzetekben, amikor a relatív erő számít, nagyon nagy "súlya" van a testtömegnek.
 
Edzés harang-súlyzóval
 
Edzés harang-súlyzóval
   
Ha szumós vagy, illetve a kinézet számít, akkor persze lehet izomtömeget növelni korlátlanul. Egyébként nagyon vigyázni kell, hogy mit hogyan fejlesztesz a testeden. A sziklamászóknak denevérre hasonlító széles hátizomra, Popeye alkarokra és egy csirke vékonyka combjára van szükségük, mert számukra ez így hasznos, így funkcionális.
Szóval te a funkcionalitás, az életben használható erő híve vagy?
Talált! Hacsak nem pusztán a külső megváltoztatása miatt edzel, akkor olyan erőt kell fejlesztened, mely hasznos a sportod, a munkád, vagy az életviteled számára. Amikor New Mexico állam rendőreit edzettem, akkor nem fekvenyomást, bicepszhajlítást alkalmaztam, hanem húzódzkodást, egylábas guggolásokat a padlóig leereszkedve és lábemeléseket függeszkedve. Mindezeket 20 kg súllyal, mely megfelel a felszerelésük súlyának.
Érdekes! Mit ajánlasz a testépítőknek?
Meg tudom tanítani őket arra, hogy hogyan legyenek azonnal erősebbek az idegrendszer edzése által. A legjobb bodysok mint Ronnie Coleman, Dorian Yates, vagy Arnold, mind nagyon erősek. Még ha nem is akarsz nagyon erős lenni csak az erő kedvéért, nem lehet izomsűrűséget és izomtónust szerezni nehéz edzés nélkül! Emellett természetesen nagyobb súlyokat fogsz tudni használni a testépítő gyakorlataidban is. Mi fog jobb fejlődést eredményezni, ha 40, vagy 55 kilót emelsz meg tízszer? Ez nem is kérdés!
Rendben, hogyan érjük ezt el?
Különböző neurológiai (idegrendszeri) jelenségek kihasználása által. Szorítsd meg a kezem!
Oké. (Minden erőmet megfeszítve megszorítom.)
Most szorítsd meg újra, de feszítsd meg a farizmaidat és a hasizmaidat is! Mi a különbség? Erősebbnek érezted a szorításomat?
Sokkal! 
Furcsának tűnhet, de a has és a farizom megfeszítésével azonnal erősebb lehetsz, így működik a tested. Amit tehát én tanítok, az az izoláció ellentettje! A teljes izoláció egyébként is lehetetlen. Létezik az úgynevezett irradiáció jelensége, amit én kisugárzásnak mondanék másképp. Szorítsd ökölbe a kezed, de annyira, hogy már kifehéredjen. Figyeld meg, ahogy az izomfeszülés kisugárzik a bicepszre, vállra, mellre is! Amint elég nagy a terhelés, a feszülés más izomcsoportokra is ki fog terjedni. Ez elkerülhetetlen.
A már idézett Dr. Ken Leistner szerint a testépítő testrészek "gyűjteménye". Ez itt a probléma! Az állandó törekvés az izmok izolációjára, elkülönítésére, az ülve, fekve végzett gyakorlatok teljesen elhanyagolják a test integrációját egy funkcionális egészbe. Az Arnold Classic versenyzői tudnak talán kétszáz kilóval szériázni fekve, de nem tudnak megemelni egy 45 kilós harang-súlyzót. Sokan nem tudják a mellükre sem felemelni, és még kevesebben képesek a fejük felé nyomni, főleg nem horrorisztikus hát görbítés nélkül. Ez azért van, mert nincs meg a törzs erejük és nem tudják a testüket egy egységként használni.
 
 
   
Csak "rózsaszín" női súlyokkal tudsz izolációt elérni. Jobb, ha inkább megfeszíted a farodat és hasadat, használod a törzs izmaidat és az anti-izolációs utat választod. A testépítők talán attól félnek, hogy az irradiáció elvesz a célzott izom feszüléséből. Az előbb éppen azt demonstráltuk a szorításos teszttel, hogy ennek a fordítottja igaz!
Nem írtál te már arról, hogy a fekvenyomás során a rúd koncentrált szorítása növeli az erőt?
De, egy-két edzés alatt öt kilóval több súlyt fogsz tudni használni! Bármilyen felsőtest gyakorlatnál működik, például bicepszezésnél is. Egy kitétel van, vagy alacsony ismétlésszámot kell használni (maximum 5), vagy a szériák utolsó ismétléseinél kell bevetni. Ha tudsz 50 fekvőtámaszt csinálni, akkor még ötöt rá tudsz tenni ezzel a technikával. Feküdj a földre!
 
   
A következő pillanatban már a földön nyomattam a fekvőtámaszokat. Mivel az Arnold Classic alatt találkoztam Pavel-lel, ezért a hotel tele volt fitness bébikkel. Mindent beleadtam! Pavel megmutatta, hogy a megfelelő pillanatban a tenyereimmel úgy kell "markolnom" a padlót, mintha egy darabot ki akarnék tépni belőle, valamint a far- és hasizmokat meg kell feszítenem. Mindjárt valóban több ismétlésre voltam képes!
Nagyszerű tippek, Pavel!
Ne feledd, a megfelelő izomcsoportok bevonásával nem elveszel, hanem hozzáadhatsz egy gyakorlat hatásosságához!" (Forrás: www.tesztoszteron.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

http://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr35069096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.