54. Könyvajánló

2013.02.08. 10:08

Régóta foglalkoztat már, hogy ajánljak nektek néhány könyvet az általam olvasottak közül. A sorrend természetesen csupán a véletlen műve. A lista persze nem teljes, úgyhogy igyekeztem azokra a könyvekre szorítkozni amik hatással voltak-vannak rám, és másoknak is jó szívvel ajánlom az olvasásukat. 

Paul Wade: Fegyencedzés I. (CC)

Az első ajánlás természetesen nem is lehet más, mint a CC  első része. Ha hinni lehet a pletykáknak, akkor a kiadó legsikeresebb kiadványa lett, ami azért elég nagy szó, hiszen elég nagy nevek futkároznak az égiszük alatt. A könyv egy rendkívül jól felépített funkcionális, saját testsúlyos edzésrendszert mutat be gondos aprólékossággal. Tartalmaz némi túlzást a súlyzókkal kapcsolatban a marketing jegyében, de az összkép mindenképpen pozitív. Reméljük a mostanában megjelenő második rész helyére teszi az eddig homályos részeket is.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Pavel Tsatuline: A meztelen harcos

Ha a fegyencedzésről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül a saját testsúlyos edzés másik alapműve mellett sem. Pavel neve ismerősen csenghet már sokak számára; sportszakember, a szovjet speciális erők egykori testedző oktatója, a Kettlebell edzés forradalmasítója a nyugati világban. 
A könyv gondolatmenete két saját testsúlyos gyakorlat köré épül, ami nem más, mint az egykezes fekvőtámasz és az egylábas guggolás. A könyvben lévő progressziók nincsenek a CC-nél már megszokott aprólékos rendszerbe illesztve, így azt mondanám, hogy inkább középhaladó szinttől ajánlott. 
Ami viszont megkerülhetetlenné teszi, hogy az erőedzést technikai oldalról közelíti meg! (akinek eddig kétségei lettek volna: az erő nem csak izmok, hanem technika kérdése is). Pavel nagyon jól körüljárja a saját testsúlyos és súlyzós edzés közti lényeges különbségeket is. Hiába na, a szakértelem átsüt a sorok közül :)
Kicsit hiányérzetem van, hiszen Pavel más könyveiben a Húzódzkodás is az alapgyakorlatok között szerepel, itt pedig nyomát sem találjuk

A könyv szerintem hasznos olvasnivaló minden erőedzéssel foglalkozó gyakorlónak.

"Észrevetted már, hogy minél gyakorlottabb az ember, annál kevesebb energiával képes sokkal többet elérni? Ez alól az erő sem kivétel. Az ókori görög birkózástól kezdve a kínai kung-fu-mesterek féltve őrzött titkain át egészen a mai különleges egységekben szolgáló kemény fickókig a harcosok és az erősemberek az idők során számtalan gyakorlatot fejlesztettek ki az emberi erő fejlesztésére. Mindezeket a bámulatos gyakorlatokat és technikákat most Pavel Tsatsouline sportszakember, a szovjet speciális erők egykori testedző oktatója egy olyan könnyen elsajátítható edzésprogramba illesztette, amellyel hihetetlenül gyorsan kifejlesztheted magadban az erő képességét - és mindezt vasak nélkül, kizárólag a saját testsúlyoddal dolgozva! A Meztelen harcos a maximális erőre összpontosít. Semmi másra. Fejleszd ki magadban a félelmetes erő képességét. Napok alatt többet érhetsz el, mint hosszú évek testépítő gyakorlataival. Fedezd fel az izomfeszítést maximalizáló technikákat az azonnali erőért. Gyakorold a brutálisan nehéz egykezes fekvőtámaszt/egylábas guggolást, amelyek az erőemelés testsúlybeli megfelelői, és az egész testet megdolgoztatják. Érezz rá a GTG varázsára - olajozd a mozgást! Ez a világ leghatékonyabb edzésmódja. "Egyetlen hét alatt 5 helyett 10 egykezes fekvőtámaszt tudtam megcsinálni." "Tegnap este megcsináltam 15-15 egykezes fekvőtámaszt mindkét kézzel. Két hónapja egy teljes sorozatra sem voltam képes." "Az elején csak 1 reszketeg egylábas guggolást tudtam megcsinálni. [Két hét múlva] 5 teljesen szabályos, egylábas guggolást végeztem mindkét lábbal." AZ ERŐ LEGYEN VELED, MEZTELEN HARCOS!"

--------------------------------------------------------------------------

Pavel Tsatsuline: Kezd el a Kettlebellt!

Tulajdonképpen ezen a könyvön keresztül ismerkedtem meg a gömbsúlyzóval. Pavelnek nagy szerepe van a Kettlebell nyugaton való elterjesztésében. Sajátos stílusban, szórakoztatóan ír, és rengeteg fényképen magyarázza el a megmagyarázhatatlant Például leírja, hogy csináld ezt, így tartsd a kezed, úgy a csípőd, amúgy a lábad, de tudja, hogy úgysem sikerült, gyakorolj tovább :)
Tipikusan olyan könyvről van szó, amiben tengernyi az információ, de nem lehet belőle megtanulni a mozdulatokat, mert a Kettlebell-nél még az alapmozdulatok helyes elsajátítása is igényli az edzői felügyeletet. Kettlebell edzések kiegészítésére viszont remek olvasmány!

"A fizikai edzés AK-47-ese... Egyszerű, ördögi és brutális eszköz - ha jó kezekbe kerül, akkor azonban nem több mint egy szelíd, engedelmes vasdarab. A sportolók választása az egyszerű, de éppen ezért hatékony edzésmódszerre. Segítségével garantált a kemény, szálkás izomzat, amely mintha arra termett volna, hogy gond nélkül állja a kisebb-nagyobb ütéseket."

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Adámy István: Kyokushin Karate II. 

Egy háromrészes sorozat második kötete, ami éppen annyira szól a Karatéról, mint az útról magáról, amin mindenki végighalad élete folyamán. Én minden testedzéssel foglalkozó edző számára kötelezővé tenném ennek a könyvnek az elolvasását. Akárhányszor olvasom, újabb és újabb mélységei nyílnak meg számomra. 
Tényleg lehetetlen kiemelni a könyvből bármit is, így csak felsorolok néhány témát ízelítőül: Az ember, A siker analógiája, Érdekeltség, A tudás, A félelem, A karate gyakorlásának szintjei, Mit jelent Karate oktatónak lenni, Az elfogadás, A becsület, A szeretet, A harmónia, Tanden, Kiai, stb...

 

"Több mint 30 év telt el azóta, hogy az első lépéseket megtettem a karate útján. Annyi öröm és bánat, küzdelem, győzelem és vereség, újrakezdés, fejlődés úgy gondolom nem érhetett volna sehol máshol. 30 év folyamatos harc a szó fizikai és szellemi értelmében egyaránt. Miért? A hitemért. A Kyokushin Karatéba vetett hitemért. Ha ez az érzés hiányozna belőlem, ma nevem ismeretlen lenne. Úgy gondolom, hogy a három legnagyobb emberi érzés és tulajdonság a hit, a szeretet és az elkötelezettség. Sosai Oyama e három emberi alapértékben felülmúlhatatlan példaképem és lehet az mindazoknak, akik szeretnének „valamit” tenni, valami maradandót ezen a földön.

Ha visszatekintünk a történelembe, láthatjuk, hogy leggyakrabban az ilyen típusú emberek vitték előre a világ dolgait a politikában, a gazdaságban, a tudományokban, a közéletben, a háborúkban, a vallásokban, a művészetekben, a sportokban és az élet bármely más területén is.

Tudom, hogy legtöbben e könyvtől azt várják, hogy mondjam el és mutassam meg a titkot, hogyan lehet valaki bajnok, hogyan lehet legyőzni egy ellenfelet ilyen, vagy olyan technikával. Ez természetesen fontos is, de több mint 20 év kellett elteljen a karate gyakorlásával életemből, hogy megértsem a karate igazi tanítását, és én erről szeretnék e könyvben többet beszélni. Így a karate azon oldalát is meg tudom Önnek mutatni, amelyet ma még igazi keleti misztikum, homály fed, amiről még nálunk, köztünk is igen-igen kevés szó esik, mert a felszín, a látvány átjött keletről. A Budo igazi társadalmi mélysége azonban – amely a személyiség formálásában, fejlődésében nyilvánul meg, aminek következménye a harci művészetek népszerűsége és terjedése, a szervezetek növekedése, azok az örök szabályok, melyek ezt működtetik – nagyrészt ott maradt.

Én most megkísérlem ezt áthozni úgy, ahogy Sosai Oyama gondolta, és minden tanítása, példabeszéde, cselekedete mutatta.

Sokat fogok arról írni, milyen embert farag a karate, és azt milyen módon éri el. Mik azok a belső szabályok, melyek következetes betartása eredményezi a kimagasló eredményeket, teljesítményeket. A belső lényeg a struktúra, a viszony és érdekeltség rendszere. A szervezet felépítése, belső működése, elvárásai, annak fontossága életünkre és eredményeinkre vetítve, ez minden kiindulás alapja. Nos ez az, amiről e könyv elsősorban szólni fog. Olyan ősi felismerésekről, melyek sérthetik egyesek elképzeléseit, személyes érdekeit, de tények és a tényekkel – mint tudjuk – nem bölcs dolog vitatkozni.

Természetesen a karate gyakorlati oldala sem marad el, de csak mindezek tükrében mutatom meg a Kedves Olvasónak, hogyan szerezheti meg azt a sokat csodált képességet, mellyel ma már fiatalok és idősebbek milliói rendelkeznek a földön, de ennél sokkal többen vágynak rá.

Hála Sosai Oyamának és tanításának, számomra ma már ezek egységében létezik a karate, ezt és így tanítom mindenhol, ahol arra igény van. Tisztában vagyok azzal, hogy „senki sem lehet próféta a saját hazájában”, tehát nem is törekszem rá. Ezért szóljon e könyv mindazokhoz, akik nyitottak és fogékonyak, akik keresik a még kiaknázatlan, esetleg fel nem ismert utakat a jobb és nagyobb teljesítmények, az igazi sikerek, az emberi kiteljesedés, a teljes harmónia felé."

Hanshi Adámy István

"...Mindent elvehetnek tőlünk, mindent elveszíthetünk, de egyvalamit csak a halál vehet el tőlünk és ez a Tudás. A TUDÁS HATALOM -ahogy a közmondás tartja. A tudás nem más, mint elődeink és saját tapasztalataink összessége. Ez a mi legnagyobb értékünk. Ez irányítja az egész emberiséget..."

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rory Miller: Konfliktus és erőszak (A harcművészetek haszna és hatásossága a valódi konfliktusokban)

Ez a könyv nem olyan régen került a birtokomba, de máris aktuális kedvencé nőtte ki magát. A szerző kíméletlen alapossággal mutat rá az edzőtermi képzés és a valódi konfliktusok közötti különbségekre. 
Egyetlen gondolatot ragadnék ki belőle, ami az önvédelmi helyzetek sokrétűségéről szól.
Eszerint készülhetsz Te egy életen keresztül egy húsevő kannibál ellen, ha holnap ott találod magad egy focipálya lelátóján egy tömegverekedés középpontjában, vagy egy sötét sikátorban karodon a feleségeddel, vagy egy betörővel szemben a saját házadban alsógatyában.

A tapasztalt harcművész és veterán nevelőtiszt, Rory Miller őrmester, megosztja ismereteit a börtönbeli verekedések, a taktikai műveletek és rajtaütések során megismert különbségekről a harcművészet és az utcai erőszak között, mely utóbbival ugyancsak a harcművészet lenne hivatott foglalkozni. Miller őrmester bemutatja a mítoszokat, metaforákat és elvárásokat, amiket a legtöbb harcművész dédelget arról, mi mindent fog tanulni egy dojóban. Ezt a gyűjteményt azután összehasonlítja az erőszak igen összetett valóságával.

A második fejezet megvizsgálja az erőszakkal kapcsolatos kritikus gondolkodást, az ismeretforrások értékelésének módját, és világosan elmagyarázza a stratégia és taktika fogalmát.

A harmadik és negyedik fejezet az erőszak dinamikájára összpontosít és a ragadozókra, akik fenntartják. Több száz összecsapás és a bűnözőkkel eltöltött több ezer óra tapasztalatára támaszkodva Miller őrmester elmagyarázza az erőszak típusait: hogyan, hol, mikor és miért alakul ki, mik az adrenalin hatásai, hogyan gondolkodnak a bűnözők. Még a drogok és megváltozott tudatállapotok küzdelem közbeni hatásaira is kitér.

Az ötödik fejezet az erőszakra való felkészülést állítja központba, és azt, hogyan igazíthatjuk a jelenlegi képzési módszereinket a valóságos küzdelem követelményeihez. Kifejti a modern és az ősi harcművészetek képzési módszereit, és különleges betekintést nyújt a régi japán katák katonai kiképzésben való alkalmazásába.

A hatodik fejezet működőképes önvédelmi rendszer kialakításáról szól. A szerző szélesebb összefüggéseiben is elemzi a védekezést, és módszereket mutat, amelyekkel leküzdhetjük a belső tudatalatti ellenállásainkat, amelyek hátráltathatnak abban, hogy erőszak esetén erőszakkal védekezzünk.

Az utolsó szakasz az utóhatásokkal foglalkozik – a hirtelen erőszak vagy az erőszakos közegbe kerülés túlélésnek árával, és hogy mennyire megváltoztathatja az ember életét akár jó, akár rossz irányban. Tanácsot ad a tanácsadók és oktatók részére, hogyan segíthetik a tanítványaikat, illetve az erőszakos cselekmények túlélő áldozatait. Egy keveset még a megvilágosodásról is tanulhat az olvasó.


Beleolvashattok
 ITT

 
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dr. Ujváry Milklós: Kung Fu technikák és edzésmódszerek

Egy könyv még a 80-es évekből. A könyv számos legendával és érdekes technikával foglalkozik. Tényleg hihetetlen, de máig nem látott alapossággal (egy ökölvívó példán keresztül bemutatva) magyarázza el a tökéletes ütés-technika összetevőit. És persze mindezt sok-sok oldalon keresztül. 
Olyan edzésmódszerek részletezésére is kitér a szerző, mint Bruce Lee híres egy inch-es ütése, az ököl-, kézél, ujj edzés, Tigrismancs, Leopárdmancs, Vastenyér, stb.
Érdekes olvasmány, de sajnos már csak antikváriumból szerezhető meg.

A bejegyzés trackback címe:

http://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr715069113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

A te hangod mélyebb 2013.02.12. 09:57:49

Szia!
Nem állásfoglalást kérnék tőled (hisz megmondtad, hogy nem szoktál), hanem véleményt:)
A Fegyenc és a Meztelen harcos "filozófiája" közti különbségről.
Mondhatjuk, hogy mindkettő ugyanoda vezet, csak különböző úton.
Míg az egyik alaposan kidolgozott, részletes lépésekkel, addig a másik a mélyvíz, ússz.
Viszont ez utóbbiban (Meztelen harcos) ott találjuk, hogy először csinálj meg egy darab egy lábas guggolást. És ezt minden nap. Egy hét múlva, két hét múlva biztosan többet fogsz tudni megcsinálni.
Míg a Fegyenc fokozatosan felkészíti a testet, a Meztelen harcos sokkolja. Mégis ugyanoda érnek el.
Nem vagyok szakértője a témának, nem túl rég kezdtem a calisthenics-et illetve a CC-t, de magamon is le tudom mérni, hogy mindkettő működik.
Talán a kérdés leginkább az, hogy a "mélyvíz" okozhat-e sérülést. Az nyilvánvaló, hogy jelentős túlsúllyal pl. a Fegyenc is végezhető, de a Meztelen harcos két mozgása nem igazán. Azt írod Pavel módszere középhaladóknak való. Én kezdőnek érzem magam, igaz, tavaly rengeteget futottam, szóval talán a lábaim ereje meg volt a guggoláshoz, talán csak Paval biztatása kellett, hogy csináld, kezdd el.
Szóval mi a véleményed egyikről, illetve másikról?:)

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2013.02.12. 15:08:50

@A te hangod mélyebb: Szia!
Ahogy írtam is, a CC fokozatosan van felépítve, úgyhogy a tömegek ezzel sokkal inkább tudnak mit kezdeni. Függetlenül attól, hogy végigcsinálod-e sorban a lépéseket vagy nem, de táblázatba van szedve minden, ezért bárhol is állsz, pontosan tudod, hogy mit kell tenned.
A "meztelen harcos" nem egy konkrét rendszert ír le, hanem ötleteket ad arra vonatkozóan, hogy a két "mesterlépést" hogyan érd el. Azért nem kezdőknek való könyv, mert bár egyes technikákat kiragadva jól lehet fejlődni tőle, de a teljes megértéséhez tisztában kell lenni olyan dolgokkal, ami a könyvben nincs benne. Sérülésektől nem kell tartani, legalábbis nem jobban, mint bármilyen más gyakorlatnál.
Nekem a CC körüli hype kicsit már sok volt, Pavel szavaira pedig érdemes odafigyelni, úgyhogy én a Meztelen Harcosra szavazok, de az emberek 90%-ának a CC-t ajánlanám első körben. Igaziból a két program nem zárja ki egymást, szerintem középhaladó szinttől kezdve jól össze lehet passzintani őket (Mondjuk 2 hét CC, két hét MH)
Kezdők (pl. aki nem tud húzódzkodni vagy zárt lábbal 30-50-et guggolni) pedig jobban járnak a CC-vel.

A te hangod mélyebb 2013.02.13. 13:55:39

@Darky_: Köszönöm szépen a részletes választ!
-atm-