Edzésmódszerek, fitnesz irányzatok jönnek-mennek, de ha izomépítésről van szó, egyszerűen nincs alternatívája a súlyzós edzésnek.
Arnold Schwarzenegger milliók példaképe, több generáció is miatta fogott súlyzót a kezébe. Minden idők leghíresebb testépítője, színész, majd politikus. Versenyzői karrierje 1965 és 1980 között zajlott, ez idő alatt számtalan versenyt megnyert, melyre a hét Mr. Olympia győzelem tette fel a koronát. A testépítés ugyan sokat változott azóta, a versenyzők is izmosabbak lettek, Arnold kétségkívül a mai napig az egyik legnépszerűbb ember a sportágban. Bár sokan nem szeretik a testépítők fizikumát, azt hiszem Arnold teste még pont belefér abba a kategóriába, amit szinte mindenki megcsodál. A lányok nagy részének ő az alfa-hím tipikus megtestesítője, és férfiak milliói szeretnének olyan esztétikus fizikumot, ami őt fénykorában jellemezte. 

Arnold adatai a csúcson a következőképpen néztek ki:

Magasság:    188 cm
Testsúly:        118 kg
Versenysúly: 107 kg
Bicepsz:           56 cm
Mell:                145 cm
Derék:               79 cm
Comb:               72 cm
Vádli:                 51 cm

Na és azoknak, akik szerint a testépítők csak "felfújt izomlufik":
Fekvenyomáshoz használt súly: 225 kg!! 

Arnold edzései:

Mindenki Schwarzija természetesen ugyanazon alapelvek alapján kezdett edzeni, ami ma is ismert. Heti három teljes testet megdolgoztató edzés, alapgyakorlatok (Fekvenyomás, Guggolás, Karhajlítás, húzódzkodás, stb.) Az edzések között pihenőnap és az adott kor lehetőségeihez alkalmazkodó, rengeteg minőségi kaja. 
Később edzéseit teljesen testre szabta, az edzéseit testrészekre bontotta. Persze ma már az osztott edzésterv teljesen természetes jelenség, de abban az időben úttörőnek számított.  Később már heti hat napot is az edzőteremben töltött. Azonban ne felejtsük, hogy Arnold egy kivételes genetikával rendelkező profi versenyző volt! Ezért ami nála ideális volt, az egy átlagos célokkal rendelkező embernek nem biztos, hogy megfelelő! (A mai testépítő nézet szerint, ha nem vagyunk versenyzők, még haladóknak is elég a heti 3-4 edzés!)

A Body.builder.hu-n van egy kihagyhatatlan videó Arnold-ról. 
Hogyan edzett, mit evett, mit ivott, stb.
 ITT nézhető meg!
Ugyanezen oldalon rengeteg információt olvashattok minden idők leghíresebb testépítőjéről. Íme az egyik kedvencem, ami az "Arnold jelenségről" szól:

----------------------------------------------------- 

Konklúzió
 
  • a genetikai adottságok és korai szociális behatások egyedi kombinációja
  • hihetetlen edzésintenzitás
  • szigorú étrend, melynek gerincét a teljes ételek adják
  • vágy a győzelem után és a képesség, hogy céljainkra koncentráljunk és elérjük őket, legyenek azok rövid-, vagy hosszútávúak
  • egy gondosan megválogatott emberekből álló csapat támogatása
 
 
Meghatározni, hogy melyik milyen százalékban járult hozzá a sportsikerek eléréséhez bonyolult feladat, ha nem egyenesen lehetetlen. 
A siker első és legfontosabb gátja a velünk született genetikánk, ezzel minden leendő testépítőnek tisztában kell lennie. Ráadásul ez az a pont, amelyre semmilyen ráhatásunk nem lehet. A testépítés azonban tele van olyan, csodálatos genetikával megáldott emberekkel, akik sosem érhették el saját határaikat, mert kevés volt bennük az akarat. És vannak olyanok is, akik ugyan nem élvezhették a tökéletes testszerkezet adta előnyöket, mégis a lehetőségeik maximális kihasználásával testépítő szupersztárokká váltak. Ilyenek pl. Larry Scott, Franco Columbu, vagy Rich Gaspari. 
Fontos kiemelni, ha egy olyan fizikumot akarunk megdolgozni olyan akarattal, mint Arnoldé, mindig arra kell összpontosítanunk, hogy min szükséges változtatni. Be kell tanulni a koncentrálásnak ezt az emberfeletti fokát, amikor már nem csupán súlyokat emelünk, hanem izmot építünk! Tökéletesítsd a diétádat és azt arnoldi fegyelemmel tartsd is be! Lásd az elérendő célt, mintha csak ki lenne terítve eléd, aztán menj, és érd el! Vedd magad körül okos, céltudatos és pozitív emberekkel.
Csináld komolyan és várd az eredményt, mert el fog jönni.


Arnold Schwarzenegger olyan zseni, akiből száz évente csak egy születik. Még a testépítés „sötét éveiben”, a hetvenes évek elején is képes volt olyan fizikumot építeni, amelyet szégyenkezés nélkül hasonlíthatunk össze a maiakéval. Bár még egy Arnold nem lesz a világon, mindig lesz remény, hogy feltűnik egy újabb hasonló csillag a testépítés egén és ez a csillag bárhonnan érkezhet. És most, hogy kezedben vannak azok a fegyverek, amik neki megadattak, miért ne lehetnél te az a csillag?

--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

 „Számomra az élet folyamatos éhség. Az élet értelme nem csupán a létezés, a túlélés, hanem az, hogy fejlődjünk, haladjunk előre, birtokoljunk és hódítsunk.” Arnold Schwarzenegger

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Arnold életéről. munkásságáról már rengeteg cikk jelent meg. Az biztos, hogy ő egy olyan személy, akinél a "jókor volt jó helyen" dolog mellett jelen volt valami más is. Mondhatnánk, hogy a pénz, mondhatnánk, hogy a protekció, foghatjuk a kémiára vagy a genetikára, de egy valami mellett nem szabad elmenni: Arnold elhivatottsága és a befektetett munka nagysága jelzi, nincsenek véletlenek...

Hallgassátok meg hát az ő szájából sikerei titkát. Hallgassátok és tanuljatok. Lehet kifogásokat keresni, lehet másokat okolni, de ne felejtsétek: a kudarc és a siker közti különbség legtöbbször csak elhatározás kérdése...

"NO PAIN, NO GAIN" 

Csatlakozz a PowerTeam bloghoz a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr295069442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása