Sok küzdőművészeti oktató rémesen leegyszerűsíti a nők önvédelemre való felkészülését. Néha kiemelik, hogy a nők milyen hatékonyan használhatják a herére rúgást, vagy belenyúlhatnak a pasi szemébe, de ezenkívül az adott stílusra jellemző technikákat gyakoroltatják mindkét nem számára. Nincs is ezzel semmi gond mindaddig, amíg meg nem érkezünk a reális önvédelem témaköréhez.
Egy NŐ általában mind fizikailag, mind pszichikailag hátrányban van egy férfi támadóval szemben. Az esélyeket kiegyenlíteni, és ezzel egy támadást megúszni nem könnyű, persze nem is lehetetlen feladat. 

Mielőtt rátérnék a technikai részre, nem mehetünk el szó nélkül a lelki dolgok mellett. Egy nőt ért támadás általában azon bukik el a védekező részéről, hogy nem képes megfelelő ellenállást kifejteni. És itt nem arról van szó, hogy helyesen rúgja-e az egyenes rúgást, hanem arról, hogy leküzdje magában a stresszt és egyáltalán képes legyen védekezni. Tényleg hihetetlen, de a nőket ért erőszak a legtöbb esetben ki sem derül, a nő szégyenérzete és/vagy kiszolgáltatottsága miatt. 

Arra a tényre is érdemes felhívni a figyelmet, hogy a befejezett erőszak kétharmad részében az áldozat már előzetesen ismeri a támadóját...
A téma sokrétűsége miatt ebben a posztban kizárólag hagyományos, tehát "utcai" önvédelem technikai részével szeretnék foglalkozni.
Szeretném elkülöníteni a sport -és az önvédelmi célú gyakorlást. Sport célból bármely küzdőművészet tanulható lányok számára is, ha a technikai bázis (plusz az edző és az edzőtársak személye) találkozik a gyakorló személyiségével. Ha egy nő kitartóan gyakorol és versenyzői szintre küzdi fel magát, nos ebben az esetben önvédelmi szempontból már hatalmas lépést tettünk. Hatalmasat, de korántsem ülhetünk a babérjainkon, hiszen nőként versenyeken hasonló súlycsoportbeli lányok ellen küzdünk és nem megtermett utcai támadók ellen, ezt sose feledjük. 

Önvédelmi célú gyakorlás nők számára

Nőket "utcán" általában két célból támadnak meg; erőszak vagy rablás céljából. Egyik sem egy leányálom, de az utóbbi talán egy fokkal jobb, hiszen ott a testi épségünk kevésbé van veszélyben. Itt is igaz, hogy ahány szituáció, annyiféle helyes védekezési mód létezik. Viszont ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy a statisztikák szerinta  megtámadott nők 85%-a már ismerte a támadóját...
Lányokat általában nem ugyanúgy támadnak meg, mint a fiúkat. Ez egyrészt hátrány, másrészt előny. Míg a férfiakat ért támadás során főleg ütésekkel (ritkábban rúgásokkal támadnak), nőket inkább lefogásokkal támadnak meg. Ez alapvetően meghatározza a védekezés tanulásának helyes arányait. 
A férfiak és a nők fizikuma között jelentős különbségek vannak, ez alapvetően határozza meg, hogy egy nő milyen stílusú küzdőművészetet tanuljon. A nyers erőre épülő hatékony küzdőrendszerek sokszor nem alkalmasak a női önvédelem tanulására. Vegyük például az egyik leghatékonyabb állóharcra épülő rendszert, a Thai-Boxot. Azt szinte mindenki elismeri, hogy a stílus gyakorlói a legkeményebb harcosok közé tartoznak. Azonban a stílus gyakorlása nem igazán alkalmas az önvédelem tanulására a lányok legnagyobb részének. Ennek okai szerteágazóak, például a stílus taktikája feltételezi a test felkeményítését, ami nem igazán járható út női szempontból. Az stílusra jellemző ökölütések sem alkalmasak utcára a legtöbb nő részére, mivel a lányok csontozata sokkal gyengébben viseli a terheléseket, a fájdalomról már nem is beszélve. És akkor olyan dolgokról már ne is beszéljünk, hogy hosszabb körmökkel például hogyan szorítsa hatékonyan ökölbe egy hölgy a kezét...
De vegyük a másik esetet, ha egy stílus technikai rendszere alapján alkalmas nők számára az önvédelemre, ilyenek például a fegyveres harccal foglalkozó iskolák. Mivel a fegyver használata (kés, bot) kiegyenlíti a nők gyengébb fizikai képességeit a férfiakhoz képest, gyakorlásuk kézenfekvőnek tűnik. Azonban mi van akkor, ha egy nő természetéből adódóan képtelen támadójának komolyabb sérüléseket okozni? Márpedig a fegyveres irányzatok gyakorlásánál ez esélyes dolog. 
A stílus választásánál tehát nem az számít, hogy egy adott klub milyen hatékony harcosokat nevel ki, hanem hogy az önvédelemre felkészülni akaró nő számára alkalmas-e a felkészülésre? 
Ez nem az adott klub pozitív vagy negatív kritikája, hanem a személyre szabható célok megvalósulásának feltétele. 
A női önvédelemnél fokozottan előkerül a hatékonyság kérdése. A női mozgásmintákra jellemző, hogy -férfiakkal ellentétben- a harc nincs benne a génjeikben, így a mozgásuk kívülről sutának tűnik. Ez persze megfelelő gyakorlással áthidalható, ami az oktatókra kiemelt felelősséget ró. Éppen ezért van az, hogy a női boxmeccsek nagy része élvezhetetlen, mert szegényes technikai, taktikai csatákban csak céltalan adok-kapok megy, ahol szétverik egymást a küzdők (tisztelet annak az egy százalék kivételnek).
A női önvédelmi oktatás leginkább ott szokott tévútra futni, hogy bár a lányok az önvédelmi fogásokat látszólag jól begyakorolják, de nincsenek birtokában azoknak az apróságoknak, amitől a technika valóban működhet egy erősebb támadóval szemben. 
Erre remek példa az alábbi videó:
A férfi oktatókon látszik, hogy felkészültek, de bármennyire szexi Gregor Bernadetten a fehér Kick Box nadrág, a technikái valós helyzetben nem működnének. Így nem! (Hiányzik a technikákból a megfelelő erő, a helyes csípőmozgás, az ellenfelek ellenállása, egyszóval a realitás. Ezenkívül rengeteg technika épít a finommotoros képességekre, ami egy önvédelmi stresszhelyzetben a legtöbb esetben nem működik. Nőknél meg még stresszmentes környezetben is csak kevés esetben működik. Aki ebben kételkedik annak szívesen bebizonyítom ;)


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jó, de akkor hogyan készüljön fel egy nő az önvédelemre? A helyes oktatási tematika kezdetben megegyezik a férfiakéval, néhány apró különbséggel (például a test ütésekkel szembeni ellenálló-képességének fejlesztése nem hangsúlyos).
Egy nőnek nem kell legyőzhetetlen harcosnak lennie, mivel vele van a meglepetés ereje! 
A női önvédelem akkor hatékony, ha a technikák éles helyzetben is működnének. Ez ennyire egyszerű :)




----------------------------------------------------------------------------------------------------

A végére maradt a profik világa. A női önvédelemnél is igaz, hogy a gyakorlást semmi sem helyettesítheti!! Aki pedig sokat gyakorol, az csúcsra érhet. Ilyen az élet ;))

A bejegyzés trackback címe:

https://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr705042026

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Önvédelmi fogások nőknek 2013.08.27. 16:38:02

  Sok nőnek halvány sejtései sincsenek arról, hogy  triviálisan egyszerű fogásokkal ő is megvédhetné magát erősebb testalkatú támadójával szemben! A nők elleni támadások, de különösen  nemi erőszak elkövetése mindig nagy felháborodás...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása