A TRX egy speciális eszköz, amit az amerikai haditengerészet elit csapatainál (NAVY SEALS) fejlesztettek ki. Megalkotását tulajdonképpen a szükség szülte: a hajókon, tengeralattjárókon szolgáló katonáknak nem áll rendelkezésére sem változatos eszközkészlet, sem megfelelő hely a sokoldalú edzésekhez. 
A TRX Suspension Trainer egy hordozható funkcionális tréning eszköz, mellyel erőt, egyensúlyt, hajlékonyságot és a törzs (core) izmok stabilitását is lehet fejleszteni. 

 A TRX Suspension Trainert először a katonaságon tesztelték, napjainkra viszont már a fitnesz világába is betört. Talán az utóbbi idők legdinamikusabban fejlődő trendje kapcsolódik ehhez az eszközhöz. A TRX-el történő edzés közben -az RKC Kettlebellhez, a Crossfithez (és a Fegyencedzéshez) hasonlóan- funkcionális edzést végzünk, vagyis a testet teljes egészként kezeljük, nem külön izomcsoportonként. A tréning nem izolált, stabil és instabil felfüggesztési pontok vannak, az egyes gyakorlatoknál végig kell a törzsizmokat is dolgoztatni, ez teljesen új megterhelést jelent a szervezetnek. 
Személyes véleményem szerint ez egy kiváló alternatíva a saját testsúlyos gyakorlatokhoz, és testünk elfeledett izmainak "felfedezéséhez". 

  

Előnyök:

  • Kis hely- és eszközigény (szinte bárhol használható funkcionális eszköz. Rögzíthetjük ajtóhoz, oszlopra, ajtókilincsre, tengeralattjáró csövéhez a gépházba; tulajdonképpen ez csak a kreativitásunkon múlik)
  • Kiváló minőség (az eredeti TRX nagyon jó minőségű, hosszú élettartalmú garanciával)
  • Kiváló stabilitási gyakorlatok (mivel csak egy felfüggesztési pont van, a gyakorlatok három dimenzióban végrehajthatók, illetve a kétdimenziós mozgáshoz folyamatos korrekcióra van szükség a tartó-izmaink részéről. Ez olyan -eddig nem használt- izomcsoportokat is bevon a munkába, ami új dimenziókat nyit a testedzés terén)
  • A test dőlésszögének változtatásával könnyen módosíthatjuk a terhelés nagyságát (szinte minden fittségi szinten megfelelő terhelést nyújt)
  • Lábkengyel is van rajta a kézi fogantyún felül, ami kényelmes és biztonságos mozgásokat tesz lehetővé
  • Rehabilitációs és törzserő fejlesztésére ideális eszköz
  • Az eszközzel rendkívül minőségi mozgásokat hajthatunk végre ( az eszköz jellegéből adódóan a hibás mozgásminta szinte azonnal kiszűrhető)
  • A TRX nem csak egy eszköz, hanem egy hozzá kapcsolódó rendszer is számtalan gyakorlattal
  • A hagyományos saját testsúlyos gyakorlatoknál sokkal nagyobb mozgástartományban mozoghatunk
  • Nyújtásra is kiváló
  • Remek metabolikus gyakorlat-variációkat állíthatunk össze a segítségével

 

Hátrányok, avagy a feketeleves

  • Indokolatlanul magas ár - Akárhogy is csűrjük-csavarjuk, sajnos a termék erősen túlárazott /kb. 50-60 ezer Ft / Senkit sem beszélnék le az a kiváló minőségű eredeti termék vásárlásáról, aki anyagilag megteheti vegyen eredetit. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a neten fellelhetünk nagyon jó minőségű utánzatokat is garanciával (!), az eredeti termék árának harmadáért-negyedéért. Az ár-érték arány mindenkinél erősen szubjektív, az igazság meg mint tudjuk odaát van, szóval mindenki döntsön belátása szerint.
  • A TRX-hez kapcsolódó edzésrendszer még gyerekcipőben jár (de folyamatosan fejlődik) és a csoportos edzések jellege teljesen eltérő hangsúlyú lehet, ez erősen edzőfüggő általában. Találkoztam már aerobic jellegű és erősítő célzatú órafelépítésekkel is - elsősorban az oktató egyéniségéből és nem a változatosságból adódóan. Talán az egységes gyakorlat-szintrendszer bevezetése (pl. kötelező TRX Force vizsgák) megfelelő irányba mozdítaná az egységes oktatást.
  • Hátránya, hogy bár a funkcionális edzés szinonimájaként van feltüntetve, igazából csak annyiban funkcionális, hogy a teljes testünket bevonjuk a gyakorlatok végrehajtásába, és kifejezetten nagy hatást gyakorol az ún. core izmokra. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy mitől funkcionális egy olyan edzésmódszer, ami olyan mozgásmintákat használ, amit az életben szinte sosem használunk. Ráadásul a legtöbb gyakorlat ellentmond az általános biomechanikai mozgásnak és felesleges terhelésekkel dolgozik. Például a legtöbb gyakorlatban az izmok összehúzott állapotában csökken vagy megszűnik a terhelés, amikor pedig leengeded magad, akkor növekszik. Ez persze elméletben nem gond, de az életben pont fordítva használod a tested.
  • Intervallumos edzésekre nem igazán ajánlott - ennél vannak sokkal alkalmasabb eszközök is erre a célra
  • Sportág-specifikus mozgásokat nem igazán lehet modellezni vele - kiegészítő edzésekre viszont kiváló alternatíva lehet. 

 

 
A TRX egy sokoldalú, hatékony eszköz testünk fejlesztésére. Érdemes tenni vele egy próbát!

Szinte minden edzésformára igaz: az ördög a részletekben lakozik!
Ezért ajánlott kezdésnek egy hozzáértő edző felügyelete alatt megismerkedni az eszközzel, a benne rejlő lehetőségek maximális kihasználása miatt. (Ez mondjuk a termék magas ára miatt sem utolsó dolog)


TRX-bemutató videó Radnai Tamás előadásában (HITS GYM):


És hát az eszközről bővebben a hivatalos oldalon: www.trxinfo.hu/index.php 

Powerteam Blog Facebook oldal elérhető ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr895055198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása