spartan-russian-16-20.jpg

A Kettlebell (oroszul:GIRJA) egy tradicionális orosz súlyzó, tulajdonképpen egy vasgolyó fogantyúval. Mivel eredetileg az orosz piacokon a takarmányt régi orosz súlymértékben ( 1pud=16 kg ) mérték, az erre szolgáló vassúlyokat tekinthetjük a gömbsúlyzó ősének. A ma használatos eszközök is a hagyományos 1 pudos súly többszörösei vagy töredékei. A legelterjedtebbek a 8 kg, 12 kg, 16 kg, 20 kg, 24 kg, 28 kg, 32 kg és 40 kg-os gömbsúlyzók. Már a Szovjet hadseregben is  az erőfejlesztés egyik leghatékonyabb eszközének tartották és a katonai fizikai felkészítés része volt. Az orosz hadseregben és belügyi alakulatokban (Specnaz) a 24 kg-os gömbsúlyzót használják. Újabban már néhány amerikai elit fegyveres testületekben (Tengerészgyalogság, U.S.S.S., Elnöki Testőrség) is alkalmazzák"

A Kettlebellre mára számtalan funkcionális megközelítésű edzésrendszer, illetve edzésmódszer épül, melyek felhasználják a legújabb edzéselméleti és gyakorlati módszereket. A különböző rendszerek gyakorlatai kívülről sokban hasonlítanak egymásra, mégis felfedezhetőek különbségek közöttük. Az egyik rendszernél a gyakorlatok során a sarok le van cövekelve a földre, a másiknál mozgásban van. Az egyik rendszer egyenesen végzi a szakítást a súllyal, a másik forgatja a kettlebellt közben. Van amelyik a folyamatos feszítés híve bizonyos gyakorlatoknál, míg a másik ezt hibának tartja, egy harmadik meg ezt is, azt is használja. Az egyik így csinál bizonyos a gyakorlatokat a másik meg amúgy. És a sor a végtelenségig folytatható..!
Melyik tehát a legjobb rendszer, illetve melyik a helyes út?
Természetesen itt is igaz, a mondás:

"Nincs legjobb stílus, nincs legjobb harcos, csak kitartás, szorgalom, és jó mesterek..."

Nincs egyetlen mindent vivő módszer. A legtöbb hatékony és biztonságos a maga nemében. Ugyanez a helyzet a kőbe vésett alapelvekkel is. Bármelyik létjogosultsága bebizonyítható, és természetesen annak az ellenkezője is. Sokféle út létezik, de ez nem jelenti azt, hogy innentől szabad a pálya, nincs szükség instruktori segítségre. Ez ugyanis biztos módja a "testnyírásnak". Válassz tehát egy szimpatikus rendszert, egy szimpatikus edzőt, és vágj bele. De jól vigyázz! Csak egy vasgolyó, de ha a hatása alá kerülsz, nehezen szabadulsz...

Néhány népszerű Kettlebell módszer 

1pavel.jpgA kettlebell nyugati világban való elterjedése kétségkívül PAVEL TSATSOULINE nevéhez fűződik, aki 1998-ban emigrált az USÁ-ba. Az általa létrehozott RKC volt az első fecske a modern Kettlebell edzésrendszerek között, és méltán vált az egyik legelterjedtebb rendszerré. Jellemző rá az alapok hangsúlyozása és a  fizikai képességek közül az erő fejlesztését tartják a legfontosabbnak. 2012 végén Pavel és az amerikai Dragondoor funkcionális fitnesz cég útjai  elváltak és Pavel az RKC nevet elhagyva StrongFirst néven új szervezetet alapított. 
bővebben: www.kettlebell.hu

----------------------------------------------------------------------------------------------------

antti.jpgLassan terjedőben van itthon a finn Antti Nurmi-hoz kötődő Spartan Girja rendszer is. Antti több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a funkcionális edzésmódszerek és a küzdőművészetek oktatása terén. Rendszere átgondolt és hatékony. A Spartan Girja edzések során nagy hangsúlyt kap az erő-állóképesség fejlesztése, és sok szabadtéri edzéstechnikát is magában foglal (dobások, hajítások, pörgetések, stb.) Bővebben: http://www.spartanfighter.hu/kettlebell-girja/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

A tengeren túlon jelentős erőket képvisel az RKC-ből kivált Steve Cotter féle IKFF is. Steve Cotter az RKC egyik legelismertebb oktatója volt, majd onnan kiválva új szervezetet alapított. Az IKFF a sport oldaláról közelíti meg az edzéseket, versenyeket is rendeznek, melyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Szintén az RKC-ből vált ki a korábbi Brazil Jitsu világbajnok Steve Maxwell is. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Oroszországban igen elterjedt a Girevoj sport vonal, ami sokban emlékeztet a tradicionális súlyemelésre. A nők általában 16 és 24, a fiúk 24 és 32 kg-os bellekkel dolgoznak. Kivéve Denisovot, de ő egy másik bolygóról származik ;)

-------------------------------------------------------------------------

Megtalálható Magyarországon még a Fischer Gáborhoz köthető GiryaFit is. Gábor az elsők között szerezte meg az RKC képesítést Dániában, majd a gyakorlatok skáláját kibővítve a fitnesz világága felé hajló új rendszert alkotott. Rendszerére a változatos gyakorlatok jellemzőek.

-------------------------------------------------------------

Sorolhatnám még a különféle szervezeteket, módszereket, de ebből is látszik a lényeg. Sok út vezet fel arra a bizonyos hegyre! :)

Előnyök:

  • Használata szinte mindenkinek ajánlható, akár önmagában, akár kiegészítő edzésként!
  • A Kettlebell gyakorlatok az erőfejlesztés leghatékonyabb formái közé tartoznak
  • Egyszerre képes aerob és anaerob hatást kifejteni az edzés során.
  • Gömbsúlyzó használatakor (eltérően az egykezes vagy kétkezes súlyzóktól) a fogás nem a tengelyen történik, messze esik a súlyzó középpontjától, így a gyakorlat közben folyamatos koordinációt, mentális összpontosítást és nagy erőkifejtést igényel már pusztán a helyes tartás is, ami csak más izomcsoportok bevonásával érhető el.
  • Megdolgoztatja a gerinc környéki mélyizmokat, a mély hátizmokat, a has és a csípő izmait, ez erős és stabil törzset eredményez, ami minden erő alapja.
  • A Kettlebell részben más izomcsoportokat mozgat meg, mint a hagyományos súlyzós edzés.
  • A Kettlebell fő ereje a ballisztikai gyakorlatokban rejlik, melyek előnyösen használhatóak az erő-állóképesség, és a robbanékony-erő fejlesztésére.
  • A gyakorlatok önmagukban nem növelik jelentősen az izomtömeget, ellenben a fittségi állapot eléréséhez az egyik legjobb ma létező eszköz.
  • Mivel a mozdulatok jellemzően dinamikusak, egyáltalán nem merevíti be az izmokat; ezáltal szinte az összes sportág kiegészítéseként jól használható
  • A gyakorlatokhoz minimális hely és eszközkészlet szükséges
  • Az edzések általában rövidek, nehezek és dinamikusak.

Hátrányok:

  • A módszer korlátozottan alkalmas az izomtömeg növelésére is, de a rendszer nem erre helyezi a hangsúlyt. Ebben a hagyományos súlyzós edzés verhetetlen.
  • Bár az egyik leghatékonyabb edzésmódszer, de nem helyettesíti a Calisthenics gyakorlatokat. A funkcionális erő fejlesztéséhez a saját testsúlyos gyakorlatok egyszerűen megkerülhetetlenek! (A legtöbb kettlebell rendszer ennek megfelelően tartalmaz és alkalmaz saját testsúlyos gyakorlatokat is)
  • A sajátos gyakorlatok miatt a mellizmok nem kapnak megfelelő terhelést, ezért érdemes néhány mell specifikus gyakorlattal kiegészíteni azokat (fekvőtámasz, fekvenyomás)
  • Kettlebellel az ellenállás nem állítható be olyan pontosan, mint a hagyományos súlyzóknál
  • Kellő alapképzettség nélkül a használata komoly kockázatokat rejt magában
  • Gyenge csuklónál nem minden esetben ajánlott a mélyvízbe ugrani

A Kettlebell/Girya nagyon jó kis eszköz, mellyel fantasztikus eredményeket lehet elérni az erő és az állóképesség-fejlesztés terén. Igazi ereje az edzésmódszerek kiforrottságában és funkcionális megközelítésében rejlik.

-------------------------------------------------------------------------------------------

 Ha máskor is szívesen olvasnál hasonlókat, csatlakozz hozzánk a Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr905013929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása