Az emberi elme csodálatos, folyamatosan képes új dolgokat kitalálni. Ma egy kő-egyszerű edzésmódszert szeretnék bemutatni nektek. 
A vaknak is egyértelmű, hogy ez az edzésforma a katonaságtól származik, ahol a kiképzők nem mennek a szomszédba, ha a kreativitásról van szó. Ha egy kötél van csak kéznél, akkor azzal edzenek, ha a málhazsák, akkor azzal. Gondolom kipróbálták, hozta az eredményeket, ezért körítettek köré egy edzésmódszert. Kivitték a civilek közé, leöntötték egy kis marketing mázzal és máris elkészült a legújabb trendi mozgásforma :)

Tradicionális eszköz, új gondolkozás

A hazai TRX mozgalom jóvoltából hamarosan itthon is beindul az oktatás, addig is szemezgettem a hivatalos oldalukról.

"A képzés egyik tanulsága, hogy a Sandbag tréning nem a súlyokról szól. Természetesen meg lehet pakolni a zsákokat és lehet jellemformáló edzéseket tartani, de az igazi finomságok, az esszencia nem ekkor mutatkozik meg. Precizitás, pontos kivitelezés, tudatos tervezés és végrehajtás – ez a homokzsák tréning...
Igen, lehet emelgetni, vállra helyezni, bicepszezni vele… de így nem lenne benne semmi különleges. Ezeket a gyakorlatokat egy 20 literes vizeskannával is meg lehet csinálni…
A rotációs gyakorlatok viszont nagyon mások. Ötvözik a funkcionális edzés alapmotívumait, miszerint nincs izoláció, térben mozognak, folyamatosan instabil pozíciót eredményeznek. Mindezek mellé olyan típusú terhelést adnak a testnek, amit nem nagyon lehet semmihez sem hasonlítani. Miért? Mert nincs két egyforma ismétlés. A homok mozog. Folyamatosan. Emiatt nem is kell belőle sok. (A fogantyú miatt kicsit nagyobb nyíró hatás nehezedik az ízületekre, úgyhogy érdemes észnél lenni a gyakorlásnál.)
Tanulságos volt látni jó edzésben, kiváló erőnlétben lévő barátokat, amint a gyakorlatok tanulásánál rádöbbentek, ez bizony merőben más. A mozgásminták itt is a mindennapi életből jönnek; lapátolás, a zsák áthelyezése a jobb lábtól a bal láb mellé stb. Ötletszerű megoldásoknak tűnnek, de nagyon átgondolt és kipróbált edzésmódszerről van szó. Éppen ezért működik. Számos sport mozgásanyaga fellelhető a gyakorlatokban, mégis más, hiszen ami ránézésre ismerős, kivitelezve merőben új.
Természetesen mondhatod, hogy mindez badarság, hiszen a súly az súly és különben is minek lóbáljál egy zsákot jobbról balra…
Nem akarlak meggyőzni, gyere és próbáld ki magad. Azt hidd el, amit tapasztalsz!"
Nekem érdekesnek tűnik! Na és nektek?

A bejegyzés trackback címe:

https://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr745055889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása