A "funkcionális" edzésmódszerek követői sokszor esnek abba a hibába, hogy a hagyományos súlyzós edzést lenézik. A leggyakoribb mantra általában: "nem akarok túl nagy izmokat".
Eszméletlen, hogy egyes edzők mennyi butasággal tömik a kliensek fejét, úgyhogy csak annyit kérdeznék azoktól, akik ezt beveszik, hogy:

1. Szerintetek mennyi az esély arra, hogy egyik nap felébredsz, belenézel a tükörbe és azt mondod: ez nekem már túl sok, kevésbé izmos akarok lenni (ugye milyen elképesztő ez így leírva?)

2. Mégis hogy gondolod, hogy megfelelően fogsz fejlődni, ha nem fordítasz figyelmet a megfelelő táplálkozásra? Az izom nem magától nő, formálódik (ahogy tetszik), hanem a megfelelő edzés/táplálék/pihenés szentháromság hatására!! Valamely összetevő elhanyagolása NÉHA hozhat bizonyos eredményeket, ebben az esetben jó genetikával rendelkezel. A rossz hírem az, hogy ha betartanád a szabályokat, akkor még jobban fejlődnél. Bocsi.

3. Egy izom nem attól lesz felfújt, hogy súlyzóval, TRX-el vagy éppen hottentotta eszközzel edzed: az izomépítés lényege, hogy az izmok az edzés utóhatásaként a pihenés közben táplálékot építenek be. Ha az izomépítés az elsődleges célod, akkor testépítő módon kell edzened (kajálnod, pihenned). Ha nem ez, akkor más módszerekkel is eljuthatsz az üdvösséghez. 

4. Nem igazán az eszköz számít céljaid elérésében, hanem az edzésmódszer. 
Brad Pitt, Vin Diesel, Bruce Lee vagy Arnold babérjaira törnél inkább? Tökmindegy igazából. Ha gyors eredményeket akarsz, ugyanúgy oda kell figyelned mindenre. Aztán egyszer csak a tükörből visszanéz egy spártai harcos és azt mondod: itt a vége ;)))

Ismét egy örök probléma, amivel rendszeresen találkozunk. Sokaknak ugyanis – egyébként nem elítélendő módon – eszük ágában sincsen versenyszintű fizikumot felépíteni, de még a terem bikája címre sem hajtanak. Egyszerűen csak szeretnének jól kinézni, jól érezni magukat a bőrükben. És persze tetszeni a csajoknak – mert azért hazudik az, aki azt mondja, ez nem szempont – igen hölgyeim, a barátotok sem csak nektek akar tetszeni, hanem mindenkinek, ahogyan ti is ;)



Mindenki előtt megvan a kép, amikor a teremben egy kezdő egy testépítő fotója előtt áll, és fennhangon mondogatja, hogy ő ugyan nem akar ilyen undorítóan kinézni? Itt szeretnénk minden érintettet megnyugtatni – nem is fogsz úgy kinézni soha. Nem kell félni attól, hogy egyszer véletlenül túl izmos leszel, akaratod ellenére. Sem az edzés, sem a „porok” nem sodornak ilyen veszélybe. A képeken lévő versenyzők eleve kivételes genetikával rendelkeznek, emellett megélhetés szinten űzik a sportot, annak minden szépségével és árnyoldalával- ne velük hasonlítsd össze magadat!

Viccet félretéve, mit tegyen az, aki nem akar versenyszintű fizikumot felépíteni? Kevesebbet egyen? Ne szedjen kiegészítőket? Ne eddzen olyan keményen? Általában véve ne figyeljen oda az egészre, csak járjon le gyúrogatni oszt' kész? Általában ilyen és ehhez hasonló ötletekkel jönnek elő azok, akik nem szeretnének „túlzásokba” esni. De sajnos egyik elgondolás sem állja meg a helyét. Ha félvállról veszed, nem eszel eleget, tingli-tangli módra edzel a teremben, akkor nemhogy nem leszel túl izmos, de még kicsit sem leszel az. Lássuk, mi ennek az oka!

Nem foglalkozol a kajával

Ezerszer lerágott csont ez, de ha nem biztosítod a szervezet számára a szükséges energiát és építőanyagot, akkor nem fog tudni izmot építeni, se sokat, se keveset. Lehet, hogy nem akarsz Ronnie Coleman lenni, de valahogyan el kell jutni Brad Pitt fizikumáig is, és hidd el, hogy ő kőkeményen meg is dolgozik érte, hogy egy filmre olyan formát hozzon, ami szükséges. Ha nincs építőanyag, akkor nincs izom sem. Ezen nem változtat az, hogy te mennyire akarsz izmos lenni.

Nem szedsz kiegészítőket

A kiegészítők szedése nem kötelező senkire nézve sem, hiszen mi is mindig azt mondjuk, szilárd kajából vidd be a szükséges tápanyagokat, ha lehetséges. De bizony akad olyan szituáció, amikor ez nem lehetséges – ilyenkor ezt meg kell oldani. Ld. az előző pontot. Emellett edzés után, akárhogyan is, de sokkal jobban jársz egy fehérét és szénhidrátot tartalmazó turmixszal, mint a szilárd kajával. Egyszerűbb, gyorsabb, jobb megoldás. Emellett ha nem is szedsz fehérjeport például, egy vitaminpakkot már csak a mozgás ténye miatt is érdemes szedned, mert az edzés mindenképpen egy stressz a szervezetnek (ha helyesen végzed, ld. a következő pontot), és megnövekedett stressz esetén kiemelt szerepük van a mikrotápanyagoknak.

Nem edzel olyan keményen

Hiszen minek? Csak egy kis izmot akarsz, hát már azért is szenvedni kell? Hát, igen, azért is, raádásul nem is keveset. Egy testépítő bajnoki címért edző versenyző, és a te edzésed között annyi különbség lesz, hogy ami neki csak az első 10kg, az neked a teljes súly, amit esetleg fel akarsz szedni, de a hozzá vezető út, az pontosan ugyanannyi vérrel és verítékkel van „kikövezne”, mint az övé. Ha az izmaid nem kapják meg a növekedéshez szükséges stimulációt, akkor nem fognak fejlődni. Ez nem úgy megy, hogy csak egy picit stimulálod, hogy Vin Diesel-nyi terhelés érje... A maximumot kell kihozni az edzéseidből, mert különben csak az idődet pocsékolod a teremben! 

Mi a megoldás?

A helyzet egyszerűbb, mint hinnéd – ahelyett, hogy mindenféle külön elbánásban részesítenéd magad a saját egyedi céljaid miatt, inkább csinálj pontosan ugyanúgy mindent, mint azok, akik komolyan gondolják. Egyetlen különbség lesz csak – te hamarabb célt fogsz érni, hamarabb eléred álmaid fizikumát, mint azok, akik komolyabb babérokra törnek.

Tehát eddz keményen, vidd be a szükséges tápanyagokat, és biztosítsd az céljaid eléréséhez szükséges, és elegendő mennyiségű tápkieget. Ha így teszel, akkor hihetetlenül hamar eléred a célodat – sokkal hamarabb, mintha egy csomó évet elpazarolnál feleslegesen az életedből olyasvalamire, amihez egyébként elég lehet pár hónap is. És ne félj, nem lesz belőled Arnold! (F: shop.builder.hu)






A bejegyzés trackback címe:

https://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr985069097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása