34. Mennyibe kerül az edzés?

2013.01.29. 14:53

 

"Te mennyi pénzt költesz edzésre?
Nincs mit szépíteni a dolgon, minden pénzbe kerül. Az edzésre is áldoznod kell, persze cseppet sem mindegy, hogy a pénzed hasznosan vagy tök feleslegesen költötted el! 
Kicsit elgondolkodtam, hogy a különböző árkategóriákban én milyen edzésformákra költeném a pénzem. Hátha segít valakinek...
(edzőtermi, szabadidő sportolóknak szóló opciók, a fővárosi termek árait figyelembe véve)

Havi 30-40 ezer Ft vagy efölött:
Ennyi pénzből egyértelmű, hogy egy jó személyi edzőhöz mennék. Én funkcionális tréningben menő szakembert választanék. A marketing és a hírnév nem minden, a jó edző nem feltétlenül sztáredzőt jelent. Az edzőt az eredményei minősítenek, olyan trénert keress, akinek a tanítványai tényleg elérték azt a célt, amiért ennyi pénzt kiadtak. Különben csak nagyon nagyon sok pénzt kidobsz az ablakon. 
Aki testépítő jellegű izomzatra vágyik, az nyilván ilyen edzőt kereshet és találhat ennyi pénzből. (Nekem nem ez a célom). 
A fővárosban ennyi pénzért elit, luxus konditremekben sima havi vagy 10 alkalmas bérlet is kapható. Számomra ez nem opció. Ha ennyi pénzt kiadsz, ne a jacuzzi, az ultramodern gépek vagy a wellness-részleg használatát fizesd meg, hanem tanulj egy igazán profi edzőtől - akár puritánabb körülmények között.
Mit segíthetek?
Tudok ajánlani olyan személyi edzőket, akik szerintem nagyon jók!

Havi 20 ezer Ft körül:
Ennyi pénzből havi bérletet vennék egy funkcionális edzőterembe/crossfit terembe, ahol kb heti 2-3-szor edzhetek. (Vidéken olcsóbban is találsz, nem is rosszakat). Lehet, hogy kicsit drágább, mint egy átlagos konditerem, de ott a belépődért csak használod a gépeket (többnyire rosszul). Itt minden edzésen profi trénerekkel edzhetsz kis csoportban (4-6 fő). Többnyire étrendi tanácsadást is kapsz. A most véget ért ALMA program résztvevői is így edzettek a 360 Gymben.
Mit tudok segíteni?
Tudok ajánlani jó funkcionális termeket!

Havi 10-15 ezer Ft:
Szerintem a legtöbben ennyiért edzenek. Ez a legkényesebb kategória, mert a legtöbben csak kidobják a pénzt az ablakon, hiszen ezért a pénzért leginkább csak belépőt kapsz, profi edzőt már nem. 
Ennyi pénzből én valamilyen csoportos órára járnék. Iron box, TRX, Hot Iron, Kettlebell a fővárosban kijön ennyiből heti 2-3 alkalomra számolva. Előnye, hogy ha lazább is, de van edzői felügyelet, ha baromi szarul csinálod, a tréner 30-50-100 ember közül is kiszúrja és javítja. Ráadásul ezek az órák egy jó edzőnél egymásra épülnek, így ha jól kajálsz, fejlődhetsz.
Én lányoknak is ezeket a csoportos edzésformákat javaslom, aerobik, spinning vagy zumba rovására érdemes kipróbálni, azután dönteni, melyik marad.
Azok, akik ennyi pénzből tudnak crossfitre járni valahová, azt is választhatják.
Aki gyúrni akar, az nem elit, de remekül felszerelt terembe kap ennyiért havi bérletet. Viszont ha nem kajálsz rendesen, és terv nélkül csak nyomkodod a súlyokat, aligha fejlődsz, s csak elszórtad a pénzed.
Mit tudok segíteni?
Tudok ajánlani szerintem jó csoportos órákat, szerintem jó edzőkkel!

Havi 5-7 ezer Ft:
A fővárosban ennyiért csak fapados konditerem marad (vidéken jobb is). Én ilyen helyen is remekül ellennék az elmúlt két év tapasztalataival és a tanultakkal a hátam mögött. Megvenném a havi bérletet és heti 3-4-szer edzenék, felépített terv szerint. Az edzéseken kombinálnám a nagy súlyos gyakorlatokat és a saját testsúlyos valamint metabolikus gyakorlatokat. Edzői segítség nélkül alap egy céljaidnak megfelelő edzésterv és tiszta kaja, különben még ezt a pénzt is csak kidobtad az ablakon. 
Mit tudok segíteni?
Pár embernek szívesen adok edzéstervet.

Nulla forint:
Eszközt nem tudsz venni, konditerembe sem tudsz menni. Maradnak az edzésvideók és a saját testsúlyos gyakorlatok. Ebben az esetben legfeljebb az időd pazarlod, a pénzed nem. Az igazi veszély szerintem az, hogy kontroll nélkül, szabálytalanul végzed a gyakorlatokat és megsérülsz. 
Ha ugyanarra az edzésvideóra tornázol mindig, pár hét után könnyedén hozzászoksz és egyáltalán nem fejlődsz. Ezért szerintem nincs értelme sztáredzők videóit megvenni. Ha amúgy is kevés a pénzed, ne erre költsd! 
Ha van pár ezer forintod, vedd meg a Fegyencedzés című könyvet, ami terv szerint, tudatosan felépített, saját testsúlyos edzés. 
A netes edzésvideók közül pedig azokat ajánlom, amelyek rendkívül változatosak, mindig más ingert adnak a testednek! (BlikkFitt)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Én azért nem vagyok annyira ellene az edzés-DVD-knek, kezdő szinten az általános erőnlét megszerzéséhez szerintem tökéletesen megfelelnek az első 1-2 hónapban, persze ha van kitartás is. És persze léteznek olyan DVD-k is, amik egy edzetlen embernek jó pár hónapra megfelelő terhelést adnak. Ezenkívül minőséginek tekinthető csoportos edzések is bőven akadnak a 6-8 ezres sávban (Darky_)

Ha máskor is szívesen olvasnál hasonlókat, csatlakozz hozzánk a Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://powerteam.blog.hu/api/trackback/id/tr95051217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2013.01.31. 12:36:13

szerintem az edzés költséghez érdemes hozzászámolni az étkezés árát is, mert ha valaki komolyan edz, akkor az étkezési szokásait is meg kell változtatnia, ami anyagilag szintén megterhelő lehet.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2013.01.31. 14:31:36

: Jogos! A kaját mondjuk érdemes edzéstől függetlenül is rendbe tenni! De abban 100% igazad van, hogy megfelelő tápanyagbevitel nélkül pl. a hagyományos testépítő edzések nem fognak kielégítő fejlődést eredményezni. De itt most kizárólag az edzésről magáról volt szó, nem lett figyelembe véve a szükséges ruházat, eszközkészlet, sem az étkezés, illetve az ehhez kapcsolódó egyéb dolgok sem (pl. táplálékkiegészítők, vitaminok, stb.)
süti beállítások módosítása